zora fenomen i Somogyi efekt-Pregled

Dijabetes trendovi

Zora fenomen i Somogyi efekt uzrokuje visoku razinu šećera u krvi, osobito u jutarnjim satima prije doručka, u ljudi koji imaju dijabetes.

Zora pojava je normalna porast šećera u krvi kao što je tijelo osobe priprema se probuditi.

Ako je razina šećera u krvi padne prenisko u ranim jutarnjim satima, hormoni (kao što su hormon rasta, kortizola i katekolamina) su pustili. To bi se preokrenuti na nisku razinu šećera u krvi, ali može dovesti do razine šećera u krvi, koji su veći od normalne u jutarnjim satima. Primjer je Somogyi učinka

Somogyi učinak može se pojaviti na bilo koji vam vrijeme i Vaše dijete ima dodatni inzulin u tijelu. Za izdvojiti je li rano ujutro razina šećera u krvi uzrokovan zore pojave ili Somogyi učinkom, provjerite razinu šećera u krvi prije spavanja, oko 2 sata ujutro do 3 sata ujutro, a na normalnom vremena za buđenje tijekom nekoliko noći. Kontinuirani nadzor glukoze također može koristiti tijekom cijele noći.

U ranim jutarnjim satima, hormona (hormon rasta, kortizol i kateholamina) uzrokuju jetre ispuštaju velike količine šećera u krvotok. Za većinu ljudi, tijelo proizvodi inzulin za kontrolu porast šećera u krvi; Ako tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, razina šećera u krvi može porasti. To može uzrokovati visoku razinu šećera u krvi u jutarnjim satima (prije jela).

Osoba koja uzima inzulin ne jesti redovite spavanja snack, a osoba je razina šećera u krvi padne tijekom noći; Osobe tijelo reagira na niske razine šećera u krvi otpuštanjem hormona koji podižu razinu šećera u krvi. To može uzrokovati visoku razinu šećera u krvi u ranim jutarnjim satima.

Ako je razina šećera u krvi je niska u 2:00 do 3 sata ujutro, sumnjate Somogyi učinak; Ako je razina šećera u krvi je normalno ili visoko u 2 ujutro do 3 sata ujutro, vjerojatno zoru fenomen.