žgaravica bolest

Žgaravica je goruća bol u prsima, samo iza prsne. Bol je često gore u ležećem ili savijanjem više.

Povremena žgaravica je čest i nema razloga za uzbunu. Većina ljudi može upravljati nemir od žgaravice sami s promjenama u načinu života i over-the-counter lijekovi.

Simptomi

Žgaravica je to češće ili ometa vaše dnevne rutine mogu biti simptom ozbiljnijih stanja koje zahtijeva liječničku pomoć.

Gori bol u prsima koja se obično javlja nakon jedenja i mogu se javljaju noću; Bol koja se pogoršava kada ležite ili savijanjem preko

Simptomi žgaravica uključuju

Odmah potražite pomoć ako imate jake bolove u prsima ili pritisak, osobito u kombinaciji s drugim znakovima i simptomima kao što su bol u ruci ili čeljusti ili otežano disanje. Bol u prsima mogu biti simptom srčanog udara.

Zakažite sastanak sa svojim liječnikom ako

Žgaravica se javlja više od dva puta tjedno; Simptomi traju unatoč korištenju over-the-counter lijekovi; Imate problema s gutanjem; Imate uporni mučnina ili povraćanje; Imate gubitak težine zbog lošeg apetita ili poteškoće prehrane

Žgaravica se javlja kada želučana kiselina podupire u cijev koja nosi hranu iz usta u želucu (jednjak).

Začinjena hrana; Luk; Citrus proizvodi; Proizvodi od rajčice, kao što su kečap; Masne ili pržene hrane; Pepermint; Čokolada; Alkohol, gazirana pića, kave ili drugih kofeinom pića; Velike ili masnih jela

Uzroci

Obično kada se proguta, skupina mišića oko dnu jednjaka (donji ezofagealni sfinkter) opušta kako bi se omogućilo hrane i tekućine teče dolje u trbuhu. Tada je mišić ponovno steže.

Ako je donji ezofagealni sfinkter relaksira nenormalno ili slabi, želučana kiselina može teći natrag u svoj jednjak (refluks kiseline) i izazvati žgaravicu. Kiselina backup može biti još gore kad si sagnut ili ležećem položaju.

Acid refluks se događa kada sfinkter mišić na donjem kraju svoj jednjak opušta u pogrešno vrijeme, omogućujući želučane kiseline natrag gore u svoj jednjak. To može uzrokovati žgaravicu i druge znakove i simptome. Česti ili stalna refluks može dovesti do bolesti gastroezofagealnog refluksa (GERB).

Određene vrste hrane i pića može izazvati žgaravicu kod nekih ljudi, uključujući i

Budući da je pretežak ili trudna također mogu povećati rizik od doživljavanja žgaravicu.

Faktori rizika

Žgaravica koja se javlja često i ometa vaš rutinu smatra gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). GERB tretman može zahtijevati lijekove na recept i, povremeno, operacije ili druge postupke. GERB može ozbiljno oštetiti jednjak.

Budite svjesni bilo pre-imenovanje ograničenja, kao što se ne jede krutu hranu na dan prije svog imenovanja .; Zapišite simptome, uključujući i one koje se mogu činiti nevezano za razlog zašto vam je zakazao sastanak .; Napravite popis svih lijekova, vitamina i dodataka .; Zapišite ključne medicinske informacije, uključujući i druge uvjete .; Zapišite ključne osobne podatke, uključujući sve nedavnih promjena ili stresa u vašem životu .; Pitajte rođaka ili prijatelja da vas prate, da vam pomoći da zapamtite ono što je liječnik rekao .; Zapišite popis pitanja pitajte svog liječnika.

komplikacije

Možete biti upućeni na liječnika koji se bavi poremećajima probavnog sustava (gastroenterologist).

Što je najvjerojatnije uzrok mojih simptoma ?; Je li moje stanje je vjerojatno privremeno ili kronično ?; Koje vrste testova trebam? Da li ti testovi zahtijevaju nikakvu posebnu pripremu ?; Što tretmani su na raspolaganju ?; Trebam li ukloniti ili dodati bilo koju hranu da moje prehrane ?; Imam i druge zdravstvene uvjete. Kako mogu najbolje upravljati tim uvjetima zajedno?

Osim pitanja koja ste spremni da zamolite svog liječnika, ne ustručavajte se postavljati druga pitanja tijekom svog imenovanja.

Kad ste se prvi put početi pojave simptomi i kako žestoko su oni ?; Jesu li vaši simptomi bili kontinuirano ili povremeno ?; Što je, ako ništa drugo, čini se poboljšati ili pogoršati simptome? Jesu li oni još gore nakon obroka ili ležeći ?; Da li vaši simptomi se probudite noću ?; Da li hrana ili kiselo materijal ikada doći u stražnju stranu vašeg vrata ?; Da li doživjeti mučninu ili povraćanje ?; Imate li problema s gutanjem ?; Jeste li izgubio ili dobio na težini?

Priprema za pregled

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja. Budući da je spreman odgovoriti na njih mogu napraviti vremena za ići preko točaka koje žele provesti više vremena. Vi svibanj biti zatraženo

Pokušaj promjene načina života kontrolirati svoje simptome sve dok ne posjetite liječnika. Na primjer, izbjegavati namirnice koje aktiviraju žgaravicu i izbjegavajte jesti najmanje dva sata prije spavanja.

X-ray, kako bi vidjeli oblik i stanje vašeg jednjaka i želuca .; Endoskopija, za provjeru abnormalnosti u svoj jednjak. Uzorak tkiva (biopsija) može se uzeti za analizu .; sonda testira Ambulantna kiseline, prepoznati kada i koliko dugo, želučana kiselina podupire u svoj jednjak. Kiselina monitor koji se nalazi u svoj jednjak spaja na malom računalo koje nose oko struka ili na remen preko ramena .; testiranje motiliteta jednjaka, za mjerenje pokreta i pritisak u svoj jednjak.

Da bi se utvrdilo je li vaš žgaravica je simptom GERB, vaš liječnik može preporučiti

Antacidi, koji pomažu neutralizirati kiselinu u želucu. Antacidi mogu pružiti brzo olakšanje. Ali oni ne mogu izliječiti je jednjak oštećen od strane želučane kiseline .; antagoniste H-2 receptora (H2RAs), koji se može smanjiti želučane kiseline. H2RAs ne djeluju tako brzo kao što su antacidi, ali može pružiti dulji olakšanje .; inhibitori pumpe protona, kao što lansoprazola (Prevacid 24-satna) i omeprazola (Prilosec OTC), što također može smanjiti kiselinu u želucu.

Procedura endoskopija uključuje umetanje dugo, fleksibilna cijev (endoskop) u grlo, pa u svoj jednjak. Maleni kamera na kraju endoskopa nadamo liječnik pregledati svoj jednjak, želudac i početak tanko crijevo (duodenum).

Mnogi over-the-counter lijekovi mogu pomoći ublažiti žgaravicu. Opcije uključuju

Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Višak kila vršiti pritisak na trbuh, pritom se vaš želudac i uzrokuje kiselinu natrag gore u svoj jednjak .; Izbjegavajte tightfitting odjeću, koji stavlja pritisak na trbuh i donji ezofagealni sfinkter .; Izbjegavajte hranu koja pokreću vaš žgaravica .; Izbjegavajte ležeći nakon obroka. Pričekajte najmanje tri sata .; Izbjegavajte kasne obroke .; Podignite glavu svoj krevet ako se redovito pojavljuju žgaravica noću ili dok je pokušavao zaspati. Ako to nije moguće, umetnuti klin između madraca i kutija proljeće da podignu svoje tijelo od struka prema gore. Podizanje glavu s dodatnim jastucima obično nije učinkovito .; Izbjegavajte pušenje. Pušenje smanjuje sposobnost donji ezofagealni sfinkter da funkcionira ispravno.

Testovi i dijagnoza

Ako over-the-counter tretmani ne rade ili se osloniti na njih često, posjetite liječnika. Možda će vam trebati lijekove na recept.

Aromaterapija; Blagi vježba, kao što su hodanje ili vožnju biciklom, ali bi se izbjeglo snažan vježbe, koje mogu pogoršati žgaravicu; Hipnoza; Slušati muziku; Masaža; Tehnike opuštanja, kao što su vođenom vizualizacijom

Promjene u načinu života mogu pomoći olakšati žgaravicu

Anksioznost i stres može pogoršati heartburn simptoma. Neke alternativne i komplementarne tretmani mogu vam pomoći nositi se s anksioznost i stres. Ako vaš žgaravica se pogoršava i anksioznost i stres, razmislite

Tretmani i lijekovi

Lifestyle i home lijekova

Alternativna medicina

1

2s

Saznajte više o Gorušica

Više o Gorušica

)