uzroci zatajenja srca

Zatajenje srca, ponekad poznat kao kongestivnog zatajenja srca, nastaje kada srce mišić ne pumpa krv, kao što bi trebalo. Određena stanja, kao što su suženim arterijama u svom srcu (bolest koronarnih arterija) ili visokog krvnog tlaka, postupno napustiti svoje srce preslab ili krut ispuniti i učinkovito pumpa.

Nisu svi uvjeti koji dovode do zatajenja srca može biti obrnuto, ali tretmani mogu poboljšati znakove i simptome zatajenja srca i pomoći vam da duže žive. Promjene u načinu života – kao što su vježbanje, smanjenje soli u prehrani, upravljanje stresom i gubitka težine – može poboljšati kvalitetu vašeg života.

Jedan način da se spriječi zatajenje srca je za kontrolu stanja koje uzrokuju zastoj srca, kao što su bolesti koronarnih arterija, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i pretilosti.

Zatajenje srca može biti u tijeku (kronični), ili se vaše stanje može početi naglo (akutno).

Zatajenje srca znakovi i simptomi mogu uključivati

Kada posjetiti liječnika

Posavjetujte se s liječnikom ako mislite da ste mogli iskusiti znakove ili simptome zatajenja srca. Traže hitnu tretman ako imate bilo koji od sljedećih

Što možeš učiniti

Iako su ti znakovi i simptomi mogu biti posljedica zatajenja srca, postoji mnogo drugih mogućih uzroka, uključujući i druge po život opasne bolesti srca i pluća uvjetima. Ne pokušavajte sami dijagnosticirati. Trebali biste posjetiti svog liječnika ili lokalni broj hitne službe za hitnu pomoć. usluga hitnoj zdravstvene zaštite će se pokušati stabilizirati svoje stanje i utvrditi je li vaš simptomi su zbog zatajenja srca ili nešto drugo.

Ako imate dijagnozu zatajivanja srca, a ako bilo koji od simptoma naglo pogoršaju ili se razviti novi znak ili simptom, to može značiti da je postojeći zatajenje srca pogoršava ili ne reagira na liječenje. odmah se obratite liječniku.

Zatajenje srca često razvija nakon što su ostali uvjeti oštećen ili oslabljen svoje srce. Međutim, srce ne treba biti oslabljena da uzrokuje zatajenja srca. Također se može dogoditi ako je srce postane previše tvrd.

U zatajenja srca, glavne crpne komore svom srcu (klijetki) mogu postati krut i ne ispunite pravilno između otkucaja. U nekim slučajevima zatajenja srca, srce mišić može se oštetiti i oslabljena, a komore protežu (šire) do te mjere da srce ne može pumpati krv učinkovito kroz svoje tijelo. Tijekom vremena, srce više ne može držati korak s normalnim zahtjeve koji se na to da pumpa krv u ostale dijelove tijela.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Izbacivanje dio je važan mjerenje koliko dobro vaše srce pumpanje i koristi se kako bi se klasificirati zatajenja srca i liječenje vodič. U zdravom srcu, izbacivanje udio je 50 posto ili više – što znači da je više od polovice krvi koja ispunjava klijetku pumpa sa svakom udarcu. No, zatajenje srca može se pojaviti čak i sa normalnim izbacivanje frakcije. To se događa ako se srčani mišić postaje krut stanja kao što su visok krvni tlak.

Pojam “kongestivno zatajenje srca” dolazi od podloga krvi se u – ili preopterećenja – jetre, trbuha, donje ekstremitete i pluća. Međutim, nisu svi zatajenje srcaje kongestivno. Možda ćete imati otežano disanje ili slabost zbog zatajenja srca i ne imati bilo koji tekući izgradnji.

Zatajenje srca može uključivati ​​lijevu stranu (lijevu klijetku), desni bočni (desne klijetke) ili obje strane vašeg srca. Općenito, zatajenje srca počinje s lijeve strane, posebno lijevu klijetku – svoje srce glavni crpne komore.

Bilo koji od slijedećih uvjeta može oštetiti ili oslabiti svoje srce i mogu uzrokovati zatajenje srca. Neki od njih mogu biti prisutni bez vašeg znajući

Koronarna arterijska bolest i srčani udar. Koronarna arterijska bolest je najčešći oblik srčanih bolesti i najčešći uzrok zatajenja srca. Tijekom vremena, arterije koje opskrbljuju krvlju na svoj srčani mišić uski od nakupljanja masnih naslaga – proces koji se naziva ateroskleroze. Nakupljanje plaka može dovesti do smanjenja dotoka krvi u srcu.

Što možete učiniti u međuvremenu

Srčani udar nastaje ako plakete formirani od masnih naslaga u arterijama puknuti. To uzrokuje krvni ugrušak u obliku, koji mogu blokirati protok krvi u područje srčanog mišića, slabljenje pumpanje sposobnost srca i često ostavljajući trajnu štetu. Ako je šteta znatna, to može dovesti do oslabljenog srčanog mišića.

Visoki krvni tlak (hipertenzija). Krvni tlak je sila krvi pumpa svoje srce kroz arterije. Ako je vaš krvni tlak je visok, srce mora raditi teže nego što bi trebao prometovati krvi u vašem tijelu.

Tijekom vremena, srčani mišić može postati deblji na naknadu za dodatni posao mora obaviti. Na kraju, srce mišić može postati bilo previše tvrd ili previše slab da bi se učinkovito pumpa krv.

Neispravni srčani zalisci. Ventili svom srcu zadržati krv teče u pravom smjeru kroz srce. Oštećeni ventil – zbog srčanih mana, bolesti koronarnih arterija ili srčanog infekcije – snage srce napornije raditi kako bi krv teče onako kako bi trebao.

Tijekom vremena, ovaj dodatni rad može oslabiti vaše srce. Neispravni srčani zalisci, međutim, može biti fiksna ili zamijeniti ako se otkrije na vrijeme.

Oštećenje srčanog mišića (kardiomiopatija). oštećenja srčanog mišića (kardiomiopatija) može imati mnogo uzroka, uključujući i nekoliko bolesti, infekcija, alkohola i toksični učinak lijekova, kao što su kokain ili nekih lijekova koji se koriste za kemoterapiju.

Razvrstavanje zatajenja srca

Genetski čimbenici imaju važnu ulogu u nekoliko tipova kardiomiopatije, kao što je dilatacijska kardiomiopatija, hipertrofičnom, aritmogeničnih desne klijetke kardiomiopatija, lijevog ventrikula i noncompaction restriktivne kardiomiopatije.

Drugih bolesti. Kronične bolesti – kao što su dijabetes, HIV, hipertireoza, hipotireoza, ili nakupljanje željeza (hemoKromatoza) ili proteina (amiloidoza) ” Također može doprinijeti zatajenja srca.

Lijekovi

Uzroci akutnog zatajenja srca uključuju viruse koji napadaju srčani mišić, ozbiljne infekcije, alergijske reakcije, krvnih ugrušaka u plućima, korištenje određenih lijekova ili bilo koje bolesti koja utječe na cijelo tijelo.

Jedan faktor rizika može biti dovoljno da uzrokuje zatajenje srca, no kombinacija čimbenika također povećava rizik.

Faktori rizika uključuju

Ako imate zatajenje srca i vaše ovisi o uzroku i težini, vaše cjelokupno zdravlje, i drugim čimbenicima kao što su dob. Komplikacije mogu uključivati

simptomi nekih ljudi i rad srca će se poboljšati uz odgovarajuće liječenje. Međutim, zatajenje srca mogu biti opasne po život. Osobe s zatajenja srca mogu imati teške simptome, a neke od njih mogu zahtijevati transplantacije srca ili podršku s ventrikularne pomoć uređaja.

Ako mislite da ste svibanj imati zatajenje srca ili ste zabrinuti za svoje srce riziku neuspjeha zbog drugih uvjeta u podlozi, napraviti sastanak sa svojim obiteljskim liječnikom. Ako zatajenje srca je pronađen na vrijeme, liječenje može biti lakše i učinkovitije.

Kirurgija i medicinski uređaji

Zbog imenovanja može biti kratak, i zbog toga je često puno razgovarati, to je dobra ideja da se priprema za svoje imenovanje. Evo neke informacije kako bi vam pomoći da dobijete spreman za imenovanje i znaju što mogu očekivati ​​od svog liječnika.

Vaše vrijeme sa svojim liječnikom je ograničen, tako priprema popis pitanja će vam pomoći da većinu svog vremena zajedno. Popis pitanja iz svoje najvažnije najmanje važno u vrijeme slučaja ponestane. Za zatajenja srca, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

Osim pitanja koja ste spremni da zamolite svog liječnika, ne ustručavajte se postavljati pitanja tijekom svog imenovanja u bilo koje vrijeme da se nešto ne razumijete.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja. Budući da je spreman odgovoriti na njih mogu zadržati vremena za ići preko bilo koje točke koju želite potrošiti više vremena. Vaš liječnik može zatražiti

Skrb na kraju života i zatajenja srca

To nikad nije prerano da bi zdrave promjene načina života, kao što su prestanak pušenja, smanjenje na soli i jesti zdravu hranu. Ove promjene mogu pomoći u prevenciji zatajenja srca od pokretanja ili pogoršanje.

Za dijagnosticiranje zatajivanja srca, liječnik će uzeti oprezni povijest bolesti, pregled simptoma i obaviti fizički pregled. Vaš liječnik će također provjeriti na prisutnost faktora rizika, kao što su visoki krvni tlak, bolesti koronarnih arterija ili dijabetesa.

Korištenje stetoskop, vaš liječnik može poslušati pluća znakove zagušenja. Stetoskop i pokupi abnormalni srčani zvukove koji bi mogli ukazivati ​​zatajenja srca. Liječnik može ispitati vena na vratu i provjerite nakupljanja tekućine u abdomenu i nogama.

Nakon fizičkog pregleda, Vaš liječnik može naručiti neke od tih testova

Krvni testovi. Vaš liječnik može uzeti uzorak krvi kako bi provjerili svoje bubrega, jetre i funkciju štitnjače i tražiti pokazatelje drugih bolesti koje utječu na srce.

Test krvi za provjeru kemijskog naziva N-terminalni pro-B-tipa natriuretični peptida (NT-proBNP) može pomoći u dijagnosticiranju zatajenja srca, ako dijagnoza nije sigurna kada se koristi kao dodatak drugim testovima.

Elektrokardiogram (ECG). Ovaj test bilježi električnu aktivnost vašeg srca preko elektroda pričvršćena na kožu. Impulsi se evidentiraju kao valovi i prikazuju na monitoru ili tiskane na papiru.

Ovaj test pomaže liječnik dijagnosticirati probleme srčanog ritma i oštećenja na svoje srce od srčanog udara koji mogu biti u podlozi zatajenja srca.

Echocardiogram. Važan test za dijagnosticiranje zatajivanja srca je echocardiogram. Echocardiogram pomaže razlikovati sistoličkog zatajenja srca od dijastoličkog srčanog zatajenja u kojem srce je krut i ne može popuniti ispravno.

Echocardiogram koristi zvučne valove za proizvodnju videozapisa od svog srca. Ovaj test može pomoći liječnicima vidjeti veličinu i oblik vaše srce i koliko dobro vaše srce pumpanje.

Echocardiogram također može pomoći liječnicima tražiti probleme ventila ili trag prethodnog srčanog udara, drugih srčanih abnormalnosti, kao i neke neobične uzroke zatajenja srca.

Vaš izbacivanje frakcija se mjeriti za vrijeme echocardiogram, a može se mjeriti testovima nuklearnu medicinu, kateterizaciju srca i srčanog MR. Ovo je važan mjerenje koliko dobro vaše srce pumpanje i koristi se kako bi se klasificirati zatajenja srca i liječenje vodič.

Stres test. Testiranje otpornosti na stres mjeriti koliko ti srce i krvne žile reagiraju na napora. Vi svibanj hodati na pokretnoj traci ili pedala stacionarni bicikl, a povezuje se na EKG stroj. Ili možda ćete dobiti lijek intravenski koji stimulira vaše srce slične vježbe. Ponekad stres test može obaviti dok je nosio masku koja mjeri sposobnost vašeg srca i pluća da se u kisik i izdišemo ugljični dioksid.

Testiranje otpornosti na stres pomoći liječnicima vidjeti ako imate bolesti koronarnih arterija. Testiranje otpornosti na stres također odrediti koliko dobro vaše tijelo reagira na vaše srce je smanjen pumpanje učinkovitost i mogu pomoći u dugoročne odluke o tretmanu.

Ako vaš liječnik ne želi vidjeti slike vašeg srca dok ste vježbanje, on ili ona može naručiti test nuklearnog stres ili stres ehokardiogram. To je slično testu vježba stres, ali također koristi slikanja predočiti svoje srce za vrijeme testa.

Srčani kompjuterizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI). Ovi testovi mogu se koristiti za dijagnosticiranje problema sa srcem, uključujući uzroka zatajenja srca.

U srčanog CT, što leže na stolu unutar stroja krafna oblika. Rendgenska cijev unutar stroja rotira oko svoje tijelo i skuplja slike svog srca i prsa.

U srčanog MR, što leže na stolu unutar dugog stroj cijevi nalik koja stvara magnetsko polje. Magnetsko polje poravnava atomske čestice u nekim od vaših stanica. Kada se radio valovi se emitiraju prema tim usklađen čestica, oni proizvode signale koji se razlikuju ovisno o vrsti tkiva su. Signali stvaranje slike svoje srce.

Koronarna angiogram. U ovom testu, tanka, fleksibilna cijev (kateter) umeće se u krvnu žilu na preponama ili na ruku i vodi kroz aortu u svoje koronarnih arterija.

Boja se ubrizgava kroz kateter čini arterije opskrbljuju srce vidljiv na rendgenu. Ovaj test pomaže liječnicima identificirati suženih arterija u svoje srce (koronarna arterijska bolest) koji mogu biti uzrok zatajenja srca. Test može uključivati ​​ventriculogram – postupak za utvrđivanje snagu srca glavne crpne komore (lijeva klijetka) i zdravlje srčanih zalistaka.

Rezultati ovih testova pomoći liječnicima utvrditi uzrok vaših znakova i simptoma i razvoj programa za liječenje svoje srce. Da biste utvrdili najprikladnije liječenje za svoje stanje, liječnici mogu klasificirati zatajenje srca pomoću dva sustava

American College of Cardiology / smjernice American Heart Association. Ova faza se temelji na klasifikacijski sustav koristi slovima od A do D. Sustav uključuje kategoriju za ljude koji su u opasnosti od razvoja zatajenja srca. Na primjer, osoba koja ima nekoliko faktora rizika za zatajenje srca, ali nema znakove ili simptome zatajenja srca je faza A. Osoba koja ima bolest srca, ali nema znakova ili simptoma zatajivanja srca je faza B. Netko tko ima bolest srca i pojavljuje ili je doživjela znakove ili simptome zatajenja srca je faza C osobu s naprednim zatajenja srca koje zahtijevaju specijalizirane tretmane je faza D.

Liječnici koristiti ovaj klasifikacijski sustav za prepoznavanje svoje faktore rizika i početi rano, više agresivno liječenje kako bi se spriječiti ili odgoditi zatajenja srca.

Ovi su dobile sustavi nisu međusobno neovisni. Vaš liječnik često će ih koristiti zajedno kako bi se odlučuje svoje najprikladnije mogućnosti liječenja. Pitajte svog liječnika o svoj rezultat, ako ste zainteresirani u određivanju ozbiljnosti vašeg srca. Vaš liječnik može vam pomoći protumačiti vaš rezultat i plan liječenja temelji se na svoje stanje.

Zatajenje srca je kronična bolest trebaju doživotno upravljanje. Međutim, s liječenja, znakovi i simptomi zatajenja srca može poboljšati, a srce ponekad postaje jači. Liječenje može vam pomoći živjeti duže i smanjiti vjerojatnost umiranja je iznenada.

Liječnici ponekad može ispraviti zatajenja srca obradom uzrok. Na primjer, popravak srčanog zaliska ili upravljanje brz srčani ritam može preokrenuti zatajenja srca. No, za većinu ljudi, liječenje zatajenja srca uključuje ravnotežu prave lijekove i, u nekim slučajevima, upotreba uređaja koji pomažu rad srca i ugovor ispravno.

Liječnici obično liječenje zatajenja srca s kombinacijom lijekova. Ovisno o simptomima, može li se jedan ili više lijekova, uključujući

Beta blokatori. Ova klasa lijekova ne samo da usporava brzinu otkucaja srca i smanjuje krvni tlak, ali i ograničenja ili poništava neke štete u svoje srce, ako imate sistolički zatajenja srca. Primjeri uključuju karvedilol (Coreg), metoprolol (Lopressor) i bisoprolol (Zebeta).

Ti lijekovi smanjuju rizik od nekih nenormalan ritam srca i smanjiti vaše šanse za neočekivano umire. Beta blokatori mogu smanjiti znakove i simptome zatajenja srca, poboljšava rad srca i pomoći da žive duže.

Diuretici. Često se zove voda pilule, diuretici vas mokrenjem češće i zadržati tekućinu od skupljanja u vašem tijelu. Diuretici, kao što je furosemid (Lasix), također smanjiti tekućine u plućima, tako da možete lakše disati.

Budući da diuretici bi vaše tijelo izgubiti kalij i magnezij, vaš liječnik može propisati dodataka tih minerala. Ako uzimate diuretik, vaš liječnik će vjerojatno pratiti razine kalija i magnezija u krvi kroz redovite krvne testove.

antagonisti aldosterona. Ovi lijekovi uključuju spironolakton (Aldactone) i eplerenon (Inspra). To su štede kalij diuretici, koji također imaju dodatna svojstva koja mogu pomoći ljudima s teškim sistoličkog zatajenja srca žive duže.

Za razliku od nekih drugih diuretika, spironolakton i eplerenon može povisiti razinu kalija u krvi do opasnih razina, pa razgovarajte sa svojim liječnikom ako povećao kalij je briga, i naučiti ako je potrebno mijenjati svoj unos hrane koja je bogata kalijem.

Možda ćete morati da se dva ili više lijekova za liječenje zatajenja srca. Vaš liječnik može propisati i druge lijekovi za srce, kao i – kao što su nitrati za bol u prsima, statina na snižavanje kolesterola ili razrjeđivanje krvi lijekove kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka – zajedno sa srčanim lijekova.

Vi svibanj biti u bolnici, ako imate flare-up simptoma zatajivanja srca. Dok je u bolnici, možete dobiti dodatne lijekove kako bi se vaše srce pumpa bolje i smanjiti vaše simptome. Vi svibanj također dobiti dodatni kisik preko maske ili male cijevi koje su smještene u nosu. Ako imate ozbiljne zatajenja srca, možda ćete morati koristiti dodatnog kisika dugoročno.

U nekim slučajevima, liječnici preporučuju operaciju liječiti osnovni problem koji je doveo do zatajenja srca. Neki tretmani se proučava i koristi se u nekim ljudima uključuju

Srce popravak ventila ili zamjena. Ako je neispravan srca ventil uzrokuje zatajenje srca, vaš liječnik može preporučiti popravka ili zamjene ventila. Kirurg može mijenjati originalni ventil (valvuloplasty) kako bi se uklonili unatrag protok krvi. Kirurzi mogu popraviti ventil ponovnog povezivanja letke ventila ili uklanjanjem viška tkiva ventila tako da se leci mogu čvrsto zatvoriti. Ponekad popravak ventil uključuje zatezanje ili zamjena prsten oko ventila (annuloplasty).

zamjena ventila vrši se kada je popravak ventila nije moguće. U ventil operacije zamjene, oštećeni ventil zamijenjen umjetnim (protetske) ventila.

Određene vrste srca popravka ili zamjene ventila sada može biti učinjeno bez operacija na otvorenom srcu, koristeći minimalno invazivne kirurgije ili srčanih tehnika kateterizacije.

Ugradnju kardioverter-defibrilatora (ICD). ICD je uređaj sličan pacemaker. To je usadio pod kožu u prsima sa žicama vodećih kroz vene i u svoje srce.

ICD prati srčani ritam. Ako je srce počne udarati po opasnom ritmu, ili ako vaše srce prestane, ICD pokušava koračati svoje srce ili šokira ga natrag u normalan ritam. ICD također mogu funkcionirati kao pacemaker i ubrzati svoje srce prema gore, ako se ide presporo.

Resinkronizacijska terapija (CRT) ili biventricular elektrostimulacija. Biventricular pejsmejker šalje vremenski električne impulse u oba srca niže komore (lijeve i desne klijetke), tako da su pumpe u učinkovitije, koordiniran način.

Mnogi ljudi sa zatajenjem srca imaju problema sa svojim srcem a električnog sustava koji uzrokuju njihovu već slab mišića srca pobijediti u nekoordinirano način. To neučinkovito mišićnih kontrakcija može uzrokovati zatajenje srca se pogoršavaju. Često biventricular elektrostimulator je u kombinaciji s ICD za osobe s zatajenja srca.

Srce pumpe. Ovi mehanički uređaji, kao što su ventrikularne pomoć uređaje (VADs), ugrađen je u predjelu trbuha ili prsa i priključen na oslabljenog srca pomoći da pumpa krv u ostale dijelove tijela. VADs se najčešće koriste u lijevu klijetku srca, ali se također mogu koristiti u desnu klijetku i u obje komore.

Liječnici prvi koristili srce pumpe kako bi se držati transplantata srca kandidate živ dok su čekali donora srca. VADs sada ponekad koristi kao alternativa za transplantacije. Ugrađuju srce pumpe može značajno proširiti i poboljšati živote nekih ljudi s teškim zatajenjem srca koji nisu podobni niti u mogućnosti podvrgavaju transplantaciji srca ili čekaju na novo srce.

transplantacija srca. Neki ljudi imaju takve ozbiljne zatajenje srca koje operacije ili lijekovi ne pomažu. Možda će morati imati svoje bolesno srce zamijeniti sa zdravom donora srca.

transplantacija srca može dramatično poboljšati preživljenje i kvalitetu života nekih ljudi s teškim zatajenjem srca. Međutim, kandidati za transplantaciju često moraju čekati dugo vremena prije nego što se utvrdi da je pogodan donator srca. Neki kandidati za transplantaciju poboljšati u tom čekanju razdoblju kroz terapiju lijekovima ili terapija uređaja i može biti uklonjena s popisa za transplantaciju čeka.

Čak i sa brojem tretmani dostupni za zatajenje srca, to je moguće da je vaš zatajenje srca može pogoršati do točke u kojoj su lijekovi više ne rade, a transplantacija srca ili uređaj ne dolazi u obzir. Ako se to dogodi, možda ćete morati unijeti hospicijske skrbi. Hospicijske skrbi pruža poseban tijek liječenja na bolesne ljude.

Hospicijske skrbi omogućuje obitelj i prijatelje – uz pomoć medicinske sestre, socijalni radnici i obučeni volonteri – za njegu i tješiti voljenu osobu kod kuće ili u hospicijskih rezidencije. Hospicijske skrbi osigurava emocionalnu, psihološku, socijalnu i duhovnu potporu ljudima koji su bolesni i one najbliže njima.

Iako većina ljudi pod hospicijske skrbi ostaju u svojim domovima, program je dostupan bilo gdje – uključujući i staračkim domovima i Uzdržavanje centrima. Za ljude koji ostaju u bolnici, specijalista za skrb na kraju života može pružiti udobnost, suosjećajnu brigu i dostojanstvo.

Iako to može biti teško, raspraviti end-of-life problema sa svojom obitelji i medicinski tim. Dio ove rasprave će vjerojatno uključivati ​​unaprijed direktive – opći pojam za usmene i pisane upute koje dajete u vezi vaše medicinsku skrb treba da postane nesposoban da govori za sebe.

Ako imate ugradbenu kardioverter-defibrilator (ICD), jedan važan čimbenik razgovarati sa svojom obitelji i liječnika se isključivanjem defibrilator, tako da se ne može isporučiti šokove kako bi vaše srce i dalje kucati.

Izrada promjene načina života često može pomoći smanjiti znakove i simptome zatajenja srca i spriječiti bolest od pogoršanja. Te promjene mogu biti jedan od najvažnijih i korisno možete napraviti. Promjene u načinu života, liječnik može preporučiti uključuju

Prestanite pušiti. Pušenje ŠTETE vaše krvne žile, povisuje krvni tlak, smanjuje količinu kisika u krvi i čini vaše srce tući brže.

Ako pušite, pitajte svog liječnika preporučiti program koji će vam pomoći prestati. Vi ne možete uzeti u obzir za transplantaciju srca ako nastavite pušiti. Izbjegavajte pasivno pušenje, previše.

Ograničavanje soli u prehrani. Previše natrija doprinosi zadržavanje vode, što čini vaše srce raditi i uzrokuje otežano disanje i natečenim nogama, gležnjevima i stopalima.

Provjerite sa svojim liječnikom za natrij ograničenje preporučene za vas. Imajte na umu da je sol već se dodaje na gotovu hranu, i biti oprezni kada koristite zamjene za sol.

Ograničite alkohol i tekućine. Vaš liječnik će vjerojatno preporučiti da ne piju alkohol, ako imate zatajenje srca, budući da može komunicirati sa svojim lijekovima, oslabiti srčani mišić i povećati rizik od abnormalnog srčanog ritma.

Ako imate ozbiljne zatajenja srca, vaš liječnik može predložiti vam ograničiti količinu tekućine koju pijete.

Budi aktivan. Umjerena aerobna aktivnost pomaže zadržati ostatak svog tijela zdravim i uvjetovano, smanjuje zahtjeve na svom srčanog mišića. Prije početka vježbanja ipak, razgovarajte sa svojim liječnikom o program vježbanja koji je pravo za vas. Vaš liječnik može predložiti hodanje program.

Provjerite kod lokalnih bolnicu da vidi da li ima srčani rehabilitacijski program, a ako se to dogodi, razgovarajte sa svojim liječnikom o upisu u program.

Smanjite stres. Kada ste zabrinuti ili uznemireni, srce kuca brže, udišete jače i krvni tlak često ide gore. To se može učiniti zatajenje srca gore, jer srce već ima problema zadovoljavanje tjelesnih potreba.

Pronaći načine za smanjenje stresa u vašem životu. Kako bi vaše srce odmoriti, pokušajte drijemajući ili stavljajući noge gore kada je to moguće. Provedite vrijeme s prijateljima i obitelji da se socijalna i pomoći zadržati stres na zaljev.

Lako spavati. Ako imate otežano disanje, pogotovo noću, spavaju s glave podignute pomoću jastuk ili klin. Ako hrkanje ili ste imali drugih problema sa spavanjem, provjerite da li se testirati za apneja za vrijeme spavanja.

Da biste poboljšali svoj san noću, podbočiti glavu s jastuka. Također, razgovarati sa svojim liječnikom promjenom vremena za uzimanje lijekova, posebice diuretici. Uzimanje diuretika ranije tijekom dana može smanjiti potrebu za mokrenjem, što je češće tijekom noći.

Ključ za sprječavanje zatajenja srca je smanjiti faktore rizika. Možete kontrolirati ili eliminirati mnoge od faktora rizika za bolesti srca – visokog krvnog tlaka i bolesti koronarnih arterija, na primjer – čineći promjene načina života uz pomoć bilo kojeg potrebnih lijekova.

Promjene u načinu života možete napraviti kako bi se spriječilo zatajenje srca su

Iako su mnogi slučajevi zatajenja srca ne može biti poništena, liječenje ponekad može ublažiti simptome i pomoći vam da duže žive. Vi i vaš liječnik mogu raditi zajedno kako bi vaš život ugodnijim. Obratite pažnju na svoje tijelo i kako se osjećate, i recite svom liječniku ako ste osjećaj bolje ili lošije. Na taj način, vaš liječnik će znati što je tretman najbolje radi za vas. Ne bojte se pitati svog liječnika na pitanja o životu sa zatajenjem srca.

Koraci koji vam mogu pomoći upravljati svojim stanjem uključuju

Upravljanje zatajenja srca zahtijeva otvoreni dijalog između vas i vašeg liječnika. Budite iskreni o tome da li ste u sljedeće preporuke vezane prehrane, načina života i uzimanje lijekova. Vaš liječnik često može predložiti strategije koji će vam pomoći i ostati na stazi.

posjetite svog liječnika