uši bolest

Uši su sitni insekti koji se hrane krvlju iz ljudskog kožu. Zaraza od ušiju, pod nazivom vašljivost capitis, najčešće pogađa djecu i obično proizlazi iz izravnog prijenosa uši iz kose jedne osobe na kosi drugog.

Glava uši zaraza nije znak lošeg osobne higijene ili nečiste životne sredine. Uši ne nose bakterijske ili virusne zarazne bolesti.

Simptomi

Over-the-counter i lijekova na recept su dostupni za liječenje ušiju. Nakon uputa liječenja pažljivo je važno za oslobođenje vlasište i kosu za uši i njihovih jajašca.

Svrbež. Svrbež na kožu, vrat i uši je najčešći simptom. To je alergijska reakcija na uš slinu. Kada osoba ima zarazu po prvi put, svrbež može i ne mora dogoditi za dva do šest tjedana nakon zaraze .; Uši na kožu. Uši mogu biti vidljivi, ali je teško uočiti jer su mali, izbjegavajte svjetlo i brzo kretanje .; Uši jaja (gnjide) na kosi osovine. Gnjide drže za vlasi kose. Inkubacija gnjide može biti teško vidjeti jer su vrlo maleni i kamuflirano da odgovara boju kose. Oni su najlakše uočiti oko ušiju i kose na čelu i vratu. Prazni gnjide mogu biti lakše uočiti jer su lakši u boji i dalje od tjemena. Međutim, prisustvo gnjida ne znači nužno da aktivan zaraze.

Brojne kuće ili prirodnih lijekova se koriste za liječenje Uši zaraženosti, ali postoji malo da nema kliničkih dokaza o njihovoj učinkovitosti.

Uši se hrane krvlju iz kožu. Ženka polaže jaja uš (gnjide) koje drže za vlasi kose.

Vi svibanj ne biti svjesni infestacije ušima. Međutim, uobičajeni znakovi i simptomi mogu uključivati

Mrtvi ili prazne gnjide iz prethodne Uši zaraze; perut; Ostatak od proizvoda za kosu; Perla mrtve kose tkiva na osovinu kose (kosa cast); Krasta tkivo, prljavštine ili drugih nečistoća; Ostali mali kukci nalaze u kosi

Posavjetujte se s liječnikom prije nego što počnete liječenje ako sumnjate da ste vi ili vaše dijete ima glavu infestacije ušima. Istraživanja pokazuju da mnoga djeca su tretirani za uši s over-the-counter lijekovi ili home lijekova kad nemaju aktivnu glavu infestacije ušima.

Kape i šalovi; Četke i češljevi; pribor za kosu; Slušalice; jastuci; presvlake; Ručnici

Uzroci

Stvari su često u zabludi za gnjide su

Glava uš je tan ili sivkasto insekt o veličini sjemena jagoda. Hrani se ljudskom krvlju da izvlači iz kožu. Ženski uš proizvodi ljepljivu tvar koja se pridržava svaki jaje u vlas. Jaje je pričvršćen oko 3/16 inča (4 milimetara) od baze osovine – okruženju koje osigurava idealnu temperaturu za inkubiranje jaja.

A grotla uš jaja nakon osam ili devet dana. Ono se pojavljuje je nezreli oblik uši zove nimfa. Nimfe postaje zrela odrasla uš nakon devet do 12 dana, a odrasla osoba živi za tri do četiri tjedna.

Uši puzati, ali oni ne mogu skakati ili letjeti. Najčešće prijenos glave uši s jedne osobe na drugu direktnim kontaktom. Dakle, prijenos je najčešće unutar obitelji ili među djecom koja imaju bliski kontakt u školi ili igru.

Tu je i neki dokazi da četkanje suhu kosu sa statičkog elektriciteta može napraviti uši u zraku kratke udaljenosti.

Faktori rizika

Neizravno prijenos nije vjerojatno, ali uši mogu širiti s jedne osobe na drugu po stavkama, kao što su

Permetrin (Nix). Permetrina je sintetička verzija piretrina. Nuspojave mogu uključivati ​​crvenilo i svrbež vlasišta .; Piretrina s aditivima (Rid, A-200 Uši ubijanje). U ovom OTC lijekovima, piretrin kombinira s drugim kemijskim koje povećava njegovu toksičnost. Nuspojave mogu uključivati ​​svrbež i crvenilo vlasišta. Piretrina ne smiju se koristiti ako je dijete alergično na krizantema ili ambrozije.

komplikacije

Neizravni prijenos se također može dogoditi među odjevnim predmetima pohranjeni zajedno. Na primjer, kape ili marame visio na istom udica ili skladištiti u istom školskom ormariću mogla poslužiti kao vozila za prijenos uši.

Benzil alkohola (Ulesfia). Ovaj proizvod nije toksičan za uši, ali ih ubija uskraćivanjem kisika. Nuspojave mogu uključivati ​​crvenilo i svrab vlasišta. Korištenje benzil alkohola za dezinfekciju medicinskih uređaja pokazano je da uzrokuje napadaje i druge teške reakcije u novorođenčadi. Dakle, uši tretman s benzil alkohol nije odobren za uporabu u djece mlađe od 6 mjeseci starosti .; Malation (ovide). Malation odobren je za uporabu s ljudima dobi od 6 godina ili starijih. Medicinski šampon primjenjuje, ostavi da se osuši prirodno i isprati nakon osam do 12 sati. Lijek ima visok sadržaj alkohola, pa se ne može koristiti s fenom ili u blizini otvorenog plamena .; Lindan. Ovaj medicinski šampon ima rizik od ozbiljnih nuspojava, uključujući napadajima, te se koristi samo kada se drugi tretmani nisu uspjeli. Ne preporuča od strane American Academy of Pediatrics za uporabu na djecu. Food and Drug Administration (FDA) upozorava da se ne smije koristiti na svakoga tko teži manje od 110 funti (50 kilograma), trudna ili dojenje, ima povijest napadaja, ili ima HIV infekciju.

Zbog uši se šire prvenstveno head-to-head kontakt, rizik od prijenosa je najveći među mlađim ljudima koji igraju ili idu zajedno u školu. U SAD-u, slučajevi uši najčešće javljaju u djece u predškolske do srednje škole.

Ulje čajevca; Ulje anisa; Ylang ylang ulje; Nerolidol, kemijski spoj pronađen u mnogim biljnim uljima

Priprema za pregled

Ako vaše dijete ogrebotine svrbež vlasišta iz Uši zaraze, moguće je da je koža razbiti i razviti infekciju.

Pogledajte svog obiteljskog liječnika ili pedijatra ako sumnjate vaše dijete ima uši. Najbolji praksi za utvrđivanje je li dijete ima aktivnu glava infestacije ušima je identifikacija live nimfa ili odraslih uši. Vaš liječnik može pažljivo pregledati kosu vašeg djeteta i, ako je potrebno, ispitati sumnjive stavke pod mikroskopom prije potvrđivanja dijagnoze Uši zaraze.

Majoneza; Maslinovo ulje; Maslac; vazelina

Prema American Academy of Pediatrics smjernica, zlatni standard za dijagnozu aktivnu glava infestacije ušima je identifikacija live nimfa ili odraslih uši.

Operite artikala u vrućoj vodi. Perite posteljinu, plišane igračke i odjeću u vrućoj sapunici – najmanje 130 F (54,4 C) – i suši na visoke topline .; Čisti predmeti za njegu kose. Čisti češljevi, četke i ukrasi za kosu u vrućoj sapunici .; Seal stavki u plastične vrećice. Seal predmeti koji se ne može oprati u plastične vrećice za dva tjedna .; Vakuum. Dajte podu i tapeciranog namještaja dobar usisavanje.

Ove smjernice preporučuju ispitivanje vlažne kose podmazuje s takvim proizvodima kao standard iz kose. Liječnik će pažljivo češljati kosu vašeg djeteta s finim zubima češalj (gnjida češalj) od tjemena do kraja kose. Ako ne žive uš je pronađena, on ili ona će vjerojatno ponoviti cijeli ispit po drugi put.

Vaš liječnik će također tražiti gnjide u vašeg djeteta kosu. Da biste pronašli gnjide, on ili ona može koristiti specijalizirane svjetlo zove svjetlo drvo-a, što uzrokuje gnjide pojavljivati ​​plavkasta. No, identifikacija gnjida ne mora potvrditi dijagnozu aktivne zaraze.

Testovi i dijagnoza

Live nit treba biti blizu tjemena u inkubatoru. Gnjide pronađeno više od oko 1/4 inča (6 mm) iz glave su vjerojatno mrtvi ili prazna. Sumnjivi gnjide mogu ispitati pod mikroskopom kako bi se utvrdilo da li oni žive – dokaze o vjerojatnoj aktivne zaraze.

Ako nema žive gnjide, oni vjerojatno ostalo od prethodne zaraze, a ne dokaza o aktivnom zaraze.

Vaš liječnik će vjerojatno preporučiti over-the-counter (OTC) lijekova koji ubija uši i neke od jaja. Ovi lijekovi ne mogu ubiti nedavno utvrđene jaja. Stoga, odgovarajući vremenski drugi tretman obično je potrebno da ubije nimfama, nakon što se izlegu, ali prije nego što postanu odrasli uši.

Tretmani i lijekovi

Neke studije sugeriraju da je deveti dan nakon prvog tretmana je idealno vrijeme za drugi tretman, ali i druge revizije rasporedi postoji. Pitajte svog liječnika za pisane upute za preporučeni raspored liječenja.

OTC lijekovi temelje se na piretrina, kemijskog spoja izvađen iz krizantema cvijet koji je toksičan za uši. Operite kosu vašeg djeteta sa šamponom bez uređaj prije nego koristeći jedan od ovih tretmana. Ispiranje kose s bijelim octom prije pranja može pomoći otopiti ljepilo koje drži gnjide do vlas kose. Slijedite upute na pakiranju za koliko dugo napustiti lijekove u kosi i isperite kosu vašeg djeteta nad sudoper s toplom vodom.

Lifestyle i home lijekova

OTC lijekovi uključuju sljedeće

prevencija

U nekim zemljopisnim regijama, uši su razvili otpornost na OTC lijekova. Također, OTC liječenje može uspjeti zbog nepravilne upotrebe, kao što se ne ponavlja tretman u odgovarajućem vremenu.

Ako je točna upotreba OTC liječenje nije uspjelo, vaš liječnik može preporučiti liječenje recept. To uključuje

Ako ne želite koristiti lijekove za liječenje glava infestacije ušima, vi svibanj uzeti u obzir alternativne home tretman. Tu je malo da nema kliničkih dokaza o djelotvornosti tih tretmana.

Saznajte više o Uši

Češljanje mokre kose sa finim nazubljeni gnjida češalj može ukloniti uši i neke gnjide. Istraživanje je neuvjerljiv o učinkovitosti ove metode.

Kosa bi trebala biti mokra, i te bi trebao dodati nešto da vlaže kosu, kao što je iz kose. Češalj cijelu glavu od tjemena do kraja dlake najmanje dva puta tijekom sesije. Postupak treba ponavljati svakih tri do četiri dana za nekoliko tjedana – najmanje dva tjedna nakon što se nema više uši pronađen.

Više Uši

Mali kliničke studije pokazuju da neki prirodni biljni ulja mogu imati toksični učinak na uši i jaja. Ovi proizvodi uključuju

Ovi proizvodi ne moraju odgovarati sigurnosnim, učinkovitosti i proizvodne standarde koji se koriste za lijekove odobrene od strane FDA.

Niz proizvoda za domaćinstvo se koriste za liječenje Uši zaraženosti. Zaključak je da su ti proizvodi lišiti uši i brizi jaja zraka. Proizvod se nanosi na kosu, prekriven tuš kapa i ostavljena preko noći. Proizvodi koji se koriste za ovu svrhu uključuju

Zapaljive proizvoda, kao što je kerozin ili benzin, nikada ne treba koristiti za ubijanje uši ili ukloniti gnjide.

Uši uglavnom ne žive pokraj jednog dana bez hranjenja iz glave, i jaja ne prežive ako se ne inkubiraju na temperaturi blizu tjemena. Dakle, šanse za uši preživljavaju kućanskih predmeta je mala.

Kao mjera opreza možete očistiti stavke da je pogođena osoba koji se koriste u posljednja dva dana. Preporuke za čišćenje uključuje sljedeće

To je teško spriječiti širenje ušiju kod djece u objektima za brigu o djeci i školama, jer postoji toliko bliski kontakt. A šansa neizravnog prijenosa iz osobnih predmeta je neznatna.

Međutim, općenito je dobra praksa da djeca vješati svoje haljine na posebnom kukom od ostalih dječjih odjevnih predmeta, a ne dijeliti češljeve, četke, kape i šalove. Brige o prijenosu Uši ​​se ne smatra dobar razlog da se izbjegne dijeljenje kacigu za sport i biciklizam, kada je to potrebno za dijeljenje.

Simptomi i liječenje za

1

 1

)