Prevencija raka endometrija (pdqто): prevencija [] – opće informacije o raka endometrija

Endometrija rak je bolest u kojoj je maligne (karcinoma) stanice oblik u tkivima endometrij.

Anatomija ženskog reproduktivnog sustava. Organa u ženski reproduktivni sustav uključuje maternice, jajnika, jajovoda, maternice i vagine. Maternica ima mišićna vanjski sloj nazvan miometrija i unutarnja podstava zove endometrija.

Rak endometrija razlikuje od raka mišića uterusa, koji se zove sarkom maternice. Pogledajte PDQ sažetak o materničnih Sarkoma liječenje za više informacija.

Pogledajte sljedeće PDQ sažetke za više informacija o karcinoma endometrija

Endometrija rak je najčešći invazivni karcinom ženskog reproduktivnog sustava.

Endometrija raka dijagnosticira se najčešće u žena u postmenopauzi s prosječnom dobi od 60 godina.

Od 1992. godine, broj bijelih žena s rakom endometrija dijagnosticiran je ostao stabilan, ali je broj novih slučajeva u crne žene blago povećao. Endometrija karcinom se javlja češće u bijele žene nego crne žene. Kada se rak endometrija se dijagnosticira u crne žene, to je obično brža i manje vjerojatno da će se izliječiti. Broj smrtnih slučajeva od raka endometrija je ostala otprilike ista u bijelim ženama, ali je blago porastao u crnim žena svake godine od 1998. godine.

Ova informacija se proizvodi i osigurava Nationa; aj; Institut (). Informacije u ovoj temi mogu se promijenila otkad je napisano. Za najnovije informacije, obratite se Nationa; aj; Zavod putem web stranica Internet na http: /; cancer.gov ili nazovite 1-800-4 raka.

 Javni Podaci iz Nacionalnog instituta za rak