patuljastog rasta: vrste, uzroci, liječenje, i više

Patuljast rast je stanje niskog rasta. To je definirano od strane grupe zagovaranja Little People of America (LPA) kao odraslu visinu od 4 noge 10 inča ili manje, kao rezultat medicinskog ili genske bolesti. Iako druge grupe mogu proširiti kriterije za određene oblike patuljastog rasta do 5 stopa, prosječna visina odraslu osobu s patuljastog rasta je 4 noge.

Patuljastost mogu biti uzrokovane bilo kojim od više od 200 uvjetima. Uzroci proporcionalnog patuljastog rasta uključuje metaboličke i hormonske poremećaje, kao što su deficijencije hormona rasta.

Najčešće vrste patuljastog rasta, poznat kao skeletni displazija, su genetski. Skeletnih displazija su uvjeti nenormalan rast kostiju koji uzrokuju nerazmjeran patuljast rast.

Oni uključuju

Achondroplasia. Najčešći oblik patuljastog rasta, achondroplasia javlja se u oko jedan od 26.000 do 40.000 beba, a vidljivo je kod rođenja. Osobe s achondroplasia imaju relativno dugo deblo i skraćene gornje dijelove svojih ruku i nogu. Ostale značajke uključuju achondroplasia

Spondyloepiphyseal displazije (SED). Manje čest oblik patuljastog rasta, SED utječe na otprilike jedan u 95.000 beba. Spondyloepiphyseal displazija se odnosi na skupinu stanja koje karakterizira skraćenom prtljažnik, koji se ne mogu postati očite dok je dijete u dobi od 5 i 10. Ostale značajke mogu uključivati ​​između

Diastrophic displazija. Rijedak oblik patuljastog rasta, diastrophic displazija javlja se u oko jedan u 100.000 rođenih. Ljudi koji su ga imaju tendenciju da imaju skraćeno podlaktice i telad (ovo je poznato kao mesomelic skraćivanje).

Ostali znakovi mogu uključivati