kreatin za sportsku izvedbu

Kreatin se formira iz amino kiselina i ima ulogu u pretvorbi hrane u energiju. Mi smo dobili neki kreatin iz naše prehrane, uglavnom iz mesa i ribe, a naša tijela napraviti ostatak prirodno. Kreatin je također popularan i pomalo kontroverzna dodatak korišten od strane nekih sportaša u uvjerenju da to poboljšava učinkovitost.

Unatoč širokoj upotrebi kreatin-a, dokaz da kreatin supplement poboljšati sportsku izvedbu je neuvjerljiv. Potencijalne prednosti kreatina može ovisiti o mnogim čimbenicima, uključujući dob, fitness razini, načina prehrane i športske aktivnosti. Postoje neki valjani dokazi da kreatin može pomoći skromno sa sportovima koji zahtijevaju nagle rafalom iz aktivnosti. Primjeri su sprint ili utega. To također može povećati mišićnu masu kod nekih ljudi.

Međutim, dokazi da kreatin povećava izdržljivost ili performanse u aerobne aktivnosti je mješovita. To možda neće imati isti učinak u starijih ljudi. Budući da uzrokuje zadržavanje vode, kreatin bi mogao usporiti neke sportaše.

Istraživači su također proučavali kreatin kao tretman za mnoge zdravstvene uvjete. Postoje neki dokazi obećavajući da to može pomoći s kongestivnim zatajenjem srca, Parkinsonova bolest i mišićne distrofije. Kreatin također je studirao za uvjete kao što su Huntingtonova bolest i Lou Gehrig bolest, a kako bi se s zdravlje kostiju. No, rezultati su proturječni ili nejasne.

Koristim kupon; Ja kupiti dućan branda; Sam dućan u diskont; Ne uzimam vitamine ili dodatke

Kreatin je nedokazana tretman. Nema Doza. Prosječna odrasla osoba u SAD-u dobiva 1 do 2 grama kreatina dnevno od normalne prehrane.

Razne doze kreatina dodataka su korišteni u istraživanjima. Za sportsku izvedbu, neki ljudi početi s 10 grama do 30 grama kreatina dnevno. Nakon toga slijedi doza održavanja od 2 grama do 5 grama kreatina dnevno.

Prirodni izvori hrane kreatina uključuju meso, perad i ribu.

S obzirom na nedostatak dokaza o njegovoj sigurnosti, kreatin se ne preporučuje za djecu ili za žene koje su trudne ili doje.

IZVORI

Longe, J., ed. Oluje Enciklopedija alternativne medicine, drugo izdanje, 2004.

Prirodni Standardna Pacijent monografije: “kreatin”.

Paul R. Thomas, EDD RD, znanstveni savjetnik, Ured za dodatke prehrani, National Institutes of Health, Bethesda, Md.

Prirodni Standardna Pacijent monografije: “kreatin”.

Prirodni Sveobuhvatna lijekove baze podataka: “kreatin”.

Gualano, B. aminokiseline, 201; vol 38: pp 31-44.