kako alfa-1-antitripsina spriječiti?

Ne možete spriječiti alfa-1 antitripsin (AAT) nedostatak, jer stanje je naslijedio (prošlo od roditelja na djecu putem gena).

Ako naslijediti dvije neispravne AAT gene, da ćete imati nedostatak AAT. Čak i tako, vi nikada ne razviju neku od bolesti povezanih sa stanjem.

Možete poduzeti korake kako spriječiti ili odgoditi plućne bolesti u svezi s nedostatkom AAT. Jedan važan korak je prestati pušiti. Ako ne pušite, nemojte početi.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o programima i proizvodima koji vam mogu pomoći prestati pušiti. Ako imate problema odvikavanje od pušenja na svoju vlastitu, razmotriti pridružio grupu za podršku. Mnoge bolnice, radna mjesta, i društvene grupe nude nastavu kako bi se ljudi prestati pušiti.

Za više informacija o tome kako prestati pušiti, idite na zdravstvenim temama pušenja i srce članka i Nacionalni srce, pluća i krvi Instituta “Vaš vodič za zdravo srce.” Iako ta sredstva usmjeriti na zdravlje srca, oni su osnovne informacije o tome kako prestati pušiti.

Također, nastojte izbjegavati pasivno pušenje i mjesta s prašinom, dima ili drugih otrovnih tvari koje se mogu udisati.

Provjerite svoje životne i radne prostore za stvari koje mogu iritirati pluća. Primjeri uključuju cvijet i drvo pelud, pepeo, alergene, zagađenje zraka, na drva štednjaci, boje dima i pare iz sredstava za čišćenje i ostalih kućanskih predmeta.

Ako imate plućne bolesti u vezi s nedostatkom AAT, pitajte svog liječnika da li bi mogli imati koristi od operacijom povećanja terapije. To je tretman u kojem se primaju infuziju AAT proteina.

Povećanje terapija podiže razinu AAT proteina u krvi i plućima. (Za više informacija pogledajte “Kako je alfa-1 antitripsina liječiti?”)