HDL kolesterol: kako bi poboljšao svoj ‘dobar’ kolesterol

Vaša razina kolesterola su važna mjera zdravlje srca. Za HDL kolesterola, ili “dobrog” kolesterola, povišena razina su bolje.

lipoproteina visoke gustoće (HDL) je poznat kao “dobrog” kolesterola, jer pomaže u uklanjanju drugih oblika kolesterola iz krvotoka. Više razine HDL kolesterola povezane s manjim rizikom od bolesti srca.

Kolesterol je voštana tvar koja se nalazi u svim stanicama i ima nekoliko korisnih funkcija, uključujući i pomaže u izgradnji svoje tijelo stanice. To je provedeno kroz krvotok u prilogu proteina. Ti proteini se zovu lipoproteini.

Koje su optimalne razine HDL?

Ako imate visoki LDL i niske razine HDL kolesterola, liječnik će vjerojatno usmjeriti na snižavanje LDL kolesterola prvi. Lijekovi poznati kao statini – kao što je atorvastatin (atorvastatina) i simvastatin (zocor) – najčešći tretman za visoki LDL kolesterola.

Razine kolesterola se mjere u miligramima (mg) kolesterola po decilitru (dl) krvi ili milimola (mmol) po litri (L). Kada je u pitanju HDL kolesterola, veći brojevi su bolje.

Ljudi koji imaju prirodno veću razinu HDL kolesterola su na nižim rizikom od srčanog i moždanog udara. No, to je manje jasno da li vrijedi i za ljude koji povećavaju njihove razine HDL s lijekovima koji isto koristi.

Intervencije koje se zna da povećavaju HDL su pokazala da smanjuje rizik od srčanog udara, kao što su vježbe, odvikavanje od pušenja ili poboljšanje prehrane. Međutim, lijekovi koji posebno povećavaju HDL nisu uspjele smanjiti stopu srčanih udara.

posjetite svog liječnika