granulom bolest annulare

Granuloma annulare (gran-u-LOW-muh an-u-LAR-e) je stanje kože koja se najčešće sastoji od uzdignutog, crvenkaste ili boje kože-bumps (lezije) koje oblikuju uzorke zvonjenja – obično na rukama i nogama.

Nitko ne zna točno što uzrokuje granuloma annulare. Ali to može biti uzrokovana manjim ozljedama kože i određene lijekove. Neke vrste granuloma annulare utječu na odrasle osobe, a drugi obično utječu na djecu.

Simptomi

U većini slučajeva, granuloma annulare je ne svrbi ili bolno, tako da nije potrebno liječenje. Lezije obično nestaju same od sebe u roku od dvije godine. Ako ste smeta kako vaša koža izgleda, Vaš liječnik može propisati lijekove koji će ubrzati nestanak lezija.

Lokaliziran. Ovo je najčešći tip granuloma annulare. Čekić (lezija) Granice imati kružni ili polukružni oblik, promjera do 2 inča (5 cm). To se događa najčešće na rukama, nogama, zapešća i gležnja mladih osoba .; Generalizirati. Do 15 posto ljudi koji imaju granuloma annulare imaju lezije preko velikog dijela svoga tijela – uključujući i prtljažnik, ruku i nogu. Ovaj tip je više vjerojatno da će biti svrbi i da utječu na odrasle .; Pod kožu. Vrsta koja najčešće pogađa djecu naziva potkožni granuloma annulare. Ona proizvodi firma, obično bezbolna, gruda pod kožu umjesto osipa. U kvržice su obično promjera manje od 1,4 inča (3,5 centimetara) i pojaviti se na ruke, potkoljenice i vlasišta.

Granuloma annulare je kronično stanje kože koje uzrokuje uskrsnuo, crvenkasti ili boje kože-bumps (lezije) koje obrasce oblik prstena, obično na rukama i nogama.

Znakovi i simptomi granuloma annulare može varirati, ovisno o sorti

Nazovite svog liječnika ako je vaša koža razvija crvenkasto kvrga (lezije) u uzorcima ring koji ne nestaju u roku od nekoliko tjedana.

Životinja ili insekata ugriza; Infekcije, uključujući i hepatitis; Tuberkulinizacija kože; cijepljenje; Izlaganje suncu; Druge manje ozljede na koži

Nitko ne zna točno što uzrokuje granuloma annulare. No, kod nekih ljudi, stanje se može pokrenuti

Kortikosteroidne kreme ili masti. Recept čvrstoće proizvodi mogu poboljšati izgled lezije i ubrzati njihov nestanak. Vaš liječnik vas može uputiti na pokriti kremu sa zavojima ili ljepljivi isječak, povećati učinkovitost ovog tretmana .; Kortikosteroidne injekcije. Ako su lezije kože su deblji i vaši simptomi su veće, liječnik može ubrizgati kortikosteroide izravno u lezija kako bi ih nestati brže .; Zamrzavanje lezije. Primjena tekućeg dušika na zahvaćena područja mogu pomoći ukloniti lezije i stimulirati rast nove kože .; Terapija svjetlom. Razotkrivanje lezije na pojedinim vrstama svjetlosti ponekad je korisno. Određene vrste laserskih tretmana također rade za neke ljude .; Oralni lijekovi. U težim slučajevima, posebno kada su lezije su raširena, vaš liječnik može propisati antibiotike, malarije ili lijekovi koji se koriste kako bi se spriječilo imunološke reakcije sustava.

Uzroci

Granuloma annulare nije zarazna.

Granuloma annulare povremeno povezana s dijabetesom ili bolesti štitnjače, najčešće kada lezije su brojni i široko rasprostranjena pojava.

Vaš liječnik može dijagnosticirati granuloma annulare uvidom zahvaćene kože. On ili ona može uzeti mali uzorak kože (biopsija) ispitati pod mikroskopom.

U većini slučajeva, potrebno je za granuloma annulare bez liječenja. Većina oštećenja nestaju u roku od nekoliko mjeseci, a rijetko traje više od dvije godine. Ako je izgled vaše kože vam smeta, vaš liječnik može preporučiti

Vi ste vjerojatno da će početi gledajući svog liječnika primarne zdravstvene zaštite. On ili ona vas može uputiti specijalisti u kožnih bolesti (dermatolog).

Faktori rizika

Prije svog imenovanja, bilo bi dobro navesti odgovore na sljedeća pitanja

Jeste li nedavno putovao u novom prostoru ili je proveo mnogo vremena na otvorenom ?; Imate li kućne ljubimce, ili ste nedavno imali kontakt s novim životinjama ?; Jesu li članovi obitelji ili prijatelji imaju slične simptome ?; Koje lijekove ili dodatke uzimate redovito?

Dijagnoza

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja. Budući da je spreman odgovoriti na njih mogu zadržati vremena za ići preko bilo koje točke koju želite potrošiti više vremena. Vaš liječnik može zatražiti

Kada je prvi put pojavljuju je stanje vaše kože ?; Da li vaš osip uzrokovati nelagodu? Da li to svrbi ?; Jesu li vaši simptomi pogoršaju ili ostala ista tijekom vremena ?; Jeste li bili liječenje vaše stanje kože s bilo koje lijekove ili kreme ?; Čini se išta poboljšati – ili pogoršati – simptome ?; Imate li kakve druge zdravstvene uvjete, kao što su dijabetes ili problema sa štitnjačom?

liječenje

1

)

Priprema za sastanak

Saznajte više o granuloma annulare

Više o granuloma annulare