glipizid i metformin (oralnim putem) opis i brand imena

Glipizid i Metformin kombinacija se koristi za liječenje visoke razine šećera u krvi koje su uzrokovane tipa diabetes mellitus ili šećerna bolest se zove tip 2 dijabetes. Normalno, nakon što jesti, gušterača tisak inzulina da bi se vaše tijelo pohraniti višak šećera za kasniju uporabu. Taj se proces odvija tijekom normalnog probavu hrane. U dijabetesa tipa 2, tijelo ne radi ispravno pohraniti višak šećera i šećer ostaje u krvi. Kronična visok šećer u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema u budućnosti. Pravilna prehrana je prvi korak u upravljanju dijabetesa tipa 2, no često lijekovi su potrebni kako bi se vaše tijelo. Sa dvije akcije, kombinacija glipizid i metforminom pomaže tijelu nositi s visokim šećera u krvi. Glipizid potiče oslobađanje inzulina iz gušterače, usmjeravanje svoje tijelo za šećer trgovine krvi. Metformin ima tri različite akcije: ona usporava apsorpciju šećera u tankom crijevu, ona također zaustavlja jetru pretvara pohranjene šećera u šećer u krvi, a to pomaže tijelu iskoristiti svoje prirodne inzulin efikasnije.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Studije na ovaj lijek je učinjeno samo u odraslih bolesnika, a nema konkretne informacije uspoređuju korištenje glipizid i metformina kod djece s upotrebu u drugim dobnim skupinama.

Tableta

Neke starije osobe mogu biti osjetljiviji od mlađih odraslih na učinke ovih lijekova. Prvi znaci niskog ili visokog šećera u krvi nije lako vidjeti ili se ne javljaju na sve u starijih odraslih osoba. To može povećati šanse za niske razine šećera u krvi u razvoju tijekom liječenja. Starije osobe imaju veću vjerojatnost da imaju dobne probleme i glipizid i metformin treba koristiti oprezno s porastom dobi. Ovaj lijek ne smije se započeti u odraslih osoba iznad 80 godina starosti, osim ako je funkcija bubrega se ne smanjuje.

Alergije

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

pedijatrijski

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Ostale interakcije

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali s obje droge može biti najbolji tretman za vas. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Druge zdravstvene probleme

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Doziranje

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih obično se ne preporuča, ali može biti nezaobilazna u nekim slučajevima. Ako se koriste zajedno, liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite ovaj lijek, ili vam dati posebne upute o upotrebi hrane, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

pažljivo pratiti poseban plan obroka vaš liječnik vam je dao. To je najvažniji dio kontrolu vaše stanje, te je potrebno ako je to lijek za ispravan rad. Također, redovito vježba i test za šećer u krvi ili urinu prema uputama.

Glipizid i metformin kombinacija treba uzeti uz obrok kako bi se smanjili gastrointestinalne nuspojave koje se mogu pojaviti tijekom liječenja.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

propustili dozu

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

skladištenje

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Vaš liječnik će htjeti provjeriti svoj napredak u redovitim posjetima, pogotovo tijekom prvih nekoliko tjedana da uzimaju ovaj lijek.

Pod određenim uvjetima, previše glipizid i metformin može uzrokovati mliječne acidoze. Simptomi mliječne acidoze su žestoko i brzo da se pojavi i obično javljaju kada su i drugi zdravstveni problemi koji se ne odnose na medicini prisutan i vrlo žestoko, poput srčanog udara ili zatajenja bubrega. Simptomi mliječne acidoze uključuju abdominalne ili želuca nemir, smanjeni apetit, proljev, brzo i plitko disanje, opći osjećaj nelagode, bol u mišićima ili grčeve, i neobične pospanost, umor ili slabost.

Ako simptomi mliječne acidoze dogodi, te bi trebao dobiti trenutan hitnu medicinsku pomoć.

Vrlo je važno slijediti pažljivo upute od svog zdravstvenog tima o

U slučaju hitnosti-Postoji svibanj biti vrijeme kada trebate hitnu pomoć za problem uzrokovan dijabetesom. Morate biti spremni za te hitne slučajeve. To je dobra ideja da nose medicinske identifikacijski kod (ID) narukvicu ili vrat lanac u svako doba. Također, nose iskaznicu u novčaniku ili torbici na kojoj piše da bolujete od dijabetesa i popis svih lijekova.

Simptomi hipoglikemije (niska razina šećera u krvi) uključuju anksioznost, ponašanje promijeni slično pijanstvu, zamagljen vid, hladan znoj, zbunjenost, cool, blijeda koža, poteškoće u razmišljanju, pospanost, prekomjerna glad, brzo kucanje srca, glavobolje (nastavak), mučnina; nervozu, noćne more, nemiran san, drhtavica, nerazgovjetan govor ili neuobičajen umor ili slabost.

Glipizid i metformin kombinacija može uzrokovati nizak šećer u krvi. Međutim, to također može dogoditi ako kašnjenje ili izostavite obrok ili snack, piti alkohol, vježba više nego obično, ne mogu jesti zbog mučnina ili povraćanje, poduzeti određene lijekove, ili se glipizid i metformin s drugim tipom dijabetesa medicine. Simptomi niskog šećera u krvi mora biti tretirana prije nego što dovodi do gubitka svijesti (nesvjestice). Različiti ljudi osjećaju različite simptome niskog šećera u krvi. Važno je da naučite što simptomi niske razine šećera u krvi obično imate, tako da možete ga brzo liječiti.

Ako simptomi niske razine šećera u krvi dogodi, jedu tablete glukoze ili gel, kukuruzni sirup, med, ili kocke šećera ili piti voćni sok, nondiet bezalkoholno piće ili šećera otopljenog u vodi. Također, provjerite svoj krv za niske razine šećera u krvi. Glukagon se koristi u hitnim situacijama, kada jaki simptomi kao što su napadaji (konvulzije) ili nesvjestice javljaju. Imati glukagon kit dostupan, zajedno sa špricom ili iglom, i znati kako ga koristiti. Članovi Vašeg kućanstva također treba znati kako ga koristiti.

Simptomi hiperglikemije (visok šećer u krvi) uključuju zamagljen vid, pospanost, suha usta, isprati, suhu kožu, voća poput dah miris, učestalo mokrenje (učestalost i volumen), ketoni u mokraći, gubitak apetita, pospanost, bol u trbuhu, mučnina, ili povraćanje, umor, muči disanje (brz i dubok), nesvjesticu ili neobična žeđ.

Visoka razina šećera u krvi može se pojaviti ako se ne ostvari onoliko koliko obično, imaju povišenu temperaturu ili infekcije, ne uzeti dovoljno ili preskočite dozu dijabetesa medicine ili prejesti ili ne slijediti vaš plan obroka.

Ako simptomi visok šećer u krvi dogodi, provjerite razinu šećera u krvi, a zatim pozvati vašeg zdravstvenog radnika za upute.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.