ginseng

Uobičajeni nazivi: Ginseng je također poznat kao P. ginseng radix: ginseng, azijski ginseng, kineski ginseng, korejski ginseng, ili orijentalni ginseng; P. quinquefolius: Američki Ginseng ili kanadski ginseng

Učinkovitost-sigurnost klijenata

Oo … Etno ili drugih dokaza o djelotvornosti.

Ocjene za sigurnost

U istočnom i središnjem SAD-u i Kanadi, američki Ginseng se nalazi u bogatim, hladnim šumama; veliki usjev uzgaja komercijalno u Wisconsinu. Azijski ginseng se uzgaja u Koreji i Kini. Kratki biljka raste 3-7 spoj napusti taj pad u jesen i nosi grozd crvene ili žućkaste boje voća od lipnja do srpnja. Oblik korijena varira između vrsta te se koristi za razlikovanje vrsta ginsenga. Korijen sadrži najveću količinu aktivnih ginsenosides. Ginsenoside sadržaj varira s dobi od korijena, sezona berbe i načinu očuvanja. Dok je najmanje 4 ginsenosides su prepoznatljiv u većini mladih korijena, sadržaj više nego udvostručuje nakon 6 godina rasta. Visoka kvaliteta ginsenga obično se skuplja u jesen nakon 5 do 6 godina rasta.

Ginseng je možda najviše prepoznata biljka koristi u tradicionalnoj medicini, a sada igra važnu ulogu u biljnom zdravstvu. Za više od 2000 godina, različiti oblici su se u medicini. Ime Panax potječe od grčke riječi za “sve ozdravljenja”. Ginseng Root čovjek u obliku figura (shen-Seng znači “čovjek-korijen”) na čelu zagovornika nauk o potpisima, antičke filozofije, da vjeruju da je korijen mogao ojačati bilo koji dio tijela. Kroz stoljeća, korijen se koristi u liječenju gubitka snage, otvrdnu arterije, krv i poremećajima krvarenja i kolitis, te za ublažavanje simptoma starenja, raka i senilnosti.

Ginseng je naširoko koristi za antistres, antikancerogeno, imunološki sustav modulacije, kardiovaskularne, CNS i hormonalnih efekata, kao i za poboljšanje sportskih rezultata, ali ti načini nisu potvrđeni kliničkim ispitivanjima.

Prema cijelom njemački Komisija E Monografije, grube pripreme sušenog korijena u prahu, 1-2 g može se uzeti dnevno u trajanju do 3 mjeseca. U brojnim kliničkim ispitivanjima, doza sirovog korijena je u rasponu od 0,5 do 3 g / dnevno, a doza ekstrakta je općenito u rasponu od 100 do 400 mg.

Kontraindikacije nisu osnovane, osim poznate preosjetljivosti.

Informacije u vezi sigurnosti i djelotvornosti u trudnoći i za vrijeme dojenja nedostaje.

Ograničeni dokazi za bilo uspostavljenih interakcija, kod većine podataka iz laboratorijskih studija i zdravih dobrovoljaca. Vrlo malo prikazi slučajeva postoji; međutim, koristiti ginseng oprezno sa sljedećim lijekovima: antidijabetika droge / inzulin, antipsihotika, kofeina i drugih stimulansa, furosemid, imatinib, inhibitori monoaminooksidaze i nifedipin. Izvješća o interakcijama s varfarinom i antivirusnih lijekova su proturječni.

Procjenjuje se da je više od 6 milijuna ljudi uzimati ginseng redovito u SAD-u. Bilo je nekoliko izvješća o ozbiljnim reakcijama i vrlo niskom incidencijom nuspojava je prijavljen u kliničkim ispitivanjima. Alergijske reakcije su izvijestili. Neprikladna upotreba P. ginsenga ili ginseng zlouporabe sindrom uključuje simptome kao što su visoki krvni tlak, proljev, nesanica, bol u grudima, kožni osip, zbunjenost i depresiju.

Nisu poznati.

Reference