Gen varijanta povezan s rizikom od graft-versus-host bolesti

Izrada Match: HLA tipizacija za transplantacije koštane srži

Prepoznavanje “Dozvoljene neusklađenosti”

Nova studija financirana djelomično theernment pokazuje da specifična genetska varijanta je povezana s većim rizikom od graft-versus-host bolesti (GVHD), zajednički i potencijalno život opasne komplikacije nakon transplantacije koštane srži. Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine, ponuditi nove informacije pomoći pružateljima zdravstvene skrbi bolja donatorima utakmici transplantiranih i primatelja.

Transplantacija koštane srži je spašavanje mogućnost liječenja za mnoge osobe s krvnim bolestima kao što su leukemija, rak krvnih stanica. Pacijenata s leukemijom primaju kemoterapiju, zračenje ili i za ubijanje stanica raka u svom koštane srži. Međutim, ovi postupci i oštećenja kosti matične srži stanice prethodnici zdrave krvi i stanica imunološkog sustava. Za zamjenu ove stanice, liječnici uliti nove matične stanice iz koštane srži zdravog, genetski podudaraju donatora u pacijenta.

Studiranje Utjecaj HLA-DPB1 izraz na GVHD rizika

Bolje uskladiti donatora i primatelja, manje je vjerojatno da primatelj će odbiti transplantaciju ili razviti GVHD. GVHD se događa kada transplantirane donora imunološke stanice-graft-prepoznaju primatelja, ili domaćin, tkiva kao stranih i podigne imuni odgovor protiv njih. Akutni GVHD mogu utjecati mnogi od tjelesnih tkiva i organa, uključujući kožu, jetra i probavni sustav. Simptomi variraju u težini od blagih do opasnih po život, a može uključivati ​​svrbež ili bolan osip, proljev, mučnina i žuticu.

Primjena nalaza na kliničku praksu

Prije transplantacije, primatelja i potencijalnim donatorima su upisali ljudskih leukocita antigena (HLA), proteini na površini stanice koje pomažu imunološki sustav razlikuje “ja” (pacijentove vlastite stanice) od “ne-sebe” (stranih patogena ili stanice donora) , Tipično, liječnici pokušati uskladiti donatorima i pacijente za pet glavnih tipova HLA: HLA-A, -B, -C, -DRB1 i -DQB1. Svaka osoba ima dvije varijante svakog gena, pod nazivom “aleli” -on je naslijedio od majke i jedan od oca. Broj HLA alela u populaciji je prilično velik, a to je rijetko da točno podudaranje između dvije nepovezane osobe. Djelomična neusklađenosti su uobičajeni, posebno za primatelje na manjinskim rasnih i etničkih skupina, koji imaju relativno mali bazen donatora koji odgovaraju njihovu točnu vrstu HLA.

Nisu svi HLA neusklađenosti su jednaki. Neki dovode do visokog rizika od GVHD, dok drugi imaju manji utjecaj i mogu se smatrati “dopušteno”. Theernment financira istraživač Effie W. Petersdorf, MD, Fred Hutchinson Cancer Research Center u Seattleu, Washingtonu, studije kako optimizirati podudaranja bolesnika s nepovezanim donatora kako bi se smanjili GVHD.

Reference

U svom istraživanju, dr Petersdorf i kolege usredotočili na šestom HLA tipa zove HLA-DPB1. Više od 80 posto inače podudaraju transplantacija se ne slažu na HLA-DPB1. Istraživači su identificirali genetske varijacije povezane s koliko HLA-DPB1 je prisutan, ili “izražena”, na površini stanice. Osobe s visokim ekspresije varijante imaju mnoge kopije HLA-DPB1 na površini svojih ćelija, dok su osobe s niskim ekspresije varijante imaju manje primjeraka.

Istraživači su analizirali podatke iz više od 2.000 oboljelih od leukemije, koji je izvršena transplantacija koštane srži od nesrodnih donatora podudaraju u HLA-A, -B, -C, -DRB1 i -DQB1. Većina (1,441 primatelji) imala je neusklađenost u jednom od dva HLA-DPB1 alela, dok je preostalih 588 primljenih transplantacija od HLA-DPB1-podudarnih donatora.

Istraživači su otkrili da je rizik od GVHD se pojačao kada je primatelj imao velike ekspresije HLA-DPB1 alela. Oni ukazuju na to da bi to moglo biti, jer veliki broj HLA-DPB1 primjeraka na stanicama primatelja predstavlja vrlo vidljivu metu za imunološke stanice transplantirane donatora. Rizik je povećan kada je primatelj s visokim izražavanja alela primili transplantaciju iz HLA-DPB1-neprilagođeno donora s niskim ekspresije alela.

Za primatelja s niskim izražavanja alela HLA-DPB1 podudaranje bila manje važna, a ti primatelji imali niži ukupni rizik GVHD. Istraživači predlažu da se zbog toga stanice u tim primatelja izražavaju manje primjerke HLA-DPB1 na svojim površinama, transplantirano donora imunološke stanice ne reagiraju tako snažno.

Rezultati studije sugeriraju da HLA-DPB1 podudaranje može pomoći smanjiti rizik GVHD, posebno za primatelje koji nose visoke ekspresije alela. “Naši podaci pružaju nove informacije o ulozi HLA-DPB1 izražavanja u opasnosti presađivanja povezane koja se može koristiti za usmjeravanje izbor donatora za buduće presađenim kako bi se smanjio rizik od akutne GVHD,” navode autori studije zaključuju.

Petersdorf EW, Malkki M, O’hUigin C, Carrington M, Gooley T, Haagenson MD, Horowitz MM, Spellman SR, Wang T, Stevenson P. visoke HLA-DP izraz i graft-versus-host bolesti. New England Journal of Medicine (2015).

Fleischhauer K. Immunogenetics HLA-DP – novi pogled na dopuštenih neusklađenosti. New England Journal of Medicine (2015).