flutikazon (inhalacije) opis i brand imena

Flutikazon pripada obitelji lijekova poznatih kao kortikosteroida (kortizona nalik lijekova). Ona se koristi kako bi se spriječilo simptoma astme. Kada se koristi redovito svaki dan, udiše flutikazon smanjuje broj i težinu napada astme. Međutim, to neće smanjiti napad astme koja je već počela.

Ovaj lijek se mora koristiti s kratkim djelovanjem lijeka (npr albuterol) za napadaja ili simptome astme koje treba obratiti pozornost odmah.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Jednom je lijek odobren za stavljanje na tržište za određenu uporabu, iskustvo može pokazati da je i korisno za druge zdravstvene probleme. Iako su ove namjene nisu uključeni u označavanje proizvoda, flutikazon propionat koristi u nekih bolesnika sa sljedećim medicinskim uvjetima

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Puder; Disk; Aerosol u prahu

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Alergije

Kortikosteroidi uzima kroz usta ili injekcijom su pokazala da usporiti ili zaustaviti rast kod djece i uzrokovati funkciju smanjen nadbubrežna žlijezda. Ako dovoljno flutikazon apsorbira nakon udisanja, moguće je isto tako može uzrokovati ove efekte. Vaš liječnik će htjeti da koristite najmanju moguću dozu flutikazon koji kontrolira astmu. To će smanjiti šanse za utjecanje na rast ili funkciju nadbubrežne žlijezde. Također je važno da djeca uzimaju flutikazon posjet liječniku redovito, tako da su njihove stope rasta mogu se pratiti. Djeca koja uzimaju ovaj lijek može biti više osjetljiv na infekcije, kao što su vodene kozice ili ospice. Njega treba poduzeti kako bi se izbjeglo izlaganje vodene kozice ili ospice. Ako je dijete izloženo ili se bolest razvija, liječnik bi trebao biti kontaktirani i njegovih pravaca treba pažljivo pratiti. Prije nego što je ovaj lijek se daje djetetu, vi i vaše dijete liječnik bi trebao govoriti o dobru ovaj lijek će raditi kao i rizicima korištenja.

pedijatrijski

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost flutikazon u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju dobne jetre, bubrega, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati oprez i prilagodbu u dozi za pacijente koji primaju flutikazon ..

gerijatrijske

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Ostale interakcije

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Druge zdravstvene probleme

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Doziranje

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih obično se ne preporuča, ali može biti nezaobilazna u nekim slučajevima. Ako se koriste zajedno, liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite ovaj lijek, ili vam dati posebne upute o upotrebi hrane, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Inhalacijska flutikazon se koristi za sprječavanje napada astme. Ne koriste se za ublažavanje napada koji je već počeo. Za ublažavanje napada astme koja je već započela, te bi trebao koristiti neki drugi lijek. Ako nemate neki drugi lijek za uporabu za napad ili ako imate bilo kakvih pitanja o tome, provjerite sa svojim liječnikom.

Koristite ovaj lijek samo kao režiji liječnika. Nemojte koristiti više od toga i ne češće nego vaš liječnik naredio upotrebu. Također, ne prestati uzimati ovaj lijek bez reći svom liječniku. To bi moglo povećati šanse za nuspojave. Puna korist od ovog lijeka može potrajati 1 do 2 tjedna ili duže kako bi se postigla.

Udahnuti flutikazon dolazi s uputi o lijeku. Pročitajte upute pažljivo prije korištenja ovog lijeka. Ako ne razumiju upute ili niste sigurni kako koristiti inhalator, zamolite svog liječnika da vam pokazati što učiniti. Također, pitajte svog liječnika redovito provjeravati kako se koristiti inhalator kako bi bili sigurni da ste ga koristite pravilno.

Da bi ovaj lijek kako bi se spriječilo napade astme, ona se mora koristiti svaki dan u ravnomjerno razmaknutim dozama, po nalogu svog liječnika.

Grgljanje i ispiranje usta vodom nakon svake doze može spriječiti promuklost, iritacija grla, i infekcije u ustima. Međutim, ne gutati vodu nakon ispiranja.

Za korištenje Arnuity ™ Ellipta®

Za korištenje Flovent® HFA inhalator

propustili dozu

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

skladištenje

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Držite lijekove na podloge dok ste spremni da ga upotrijebite. Čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od topline i svjetla. Ne zamrzavati.

Čuvati spremnik na sobnoj temperaturi, daleko od topline i svjetla. Ne zamrzavati. Nemojte držati ovaj lijek unutar automobila gdje bi mogao biti izložen prekomjernoj vrućini ili hladnoći. Ne stvaraju rupe u posudi ili baciti u vatru, čak i ako je spremnik prazan.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Ako ćete koristiti ovaj lijek za dugo vremena, vrlo je važno da Vaš liječnik provjeriti svoj napredak u redovitim posjetima. To će omogućiti liječniku da vidi je li lijek radi ispravno i da provjerite za bilo neželjenih učinaka.

Iako je ovaj lijek smanjuje broj epizoda astme, može povećati šanse teškog napadaja astme kada se to dogodi. Svakako pročitati o tih rizika u uputi o lijeku i razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o svim pitanjima koje imate.

Vi ne bi trebali uzimati ovaj lijek ako se astma napad već počeo. Vaš liječnik će propisati drugi lijek (npr kratko-djelujući inhalator) za korištenje u slučaju akutnog napada astme. Pobrinite se da razumijete kako koristiti kratko-djelujući inhalator. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako trebate upute.

Razgovarajte sa svojim liječnikom ili potražite liječničku pomoć odmah ako

Ovaj lijek može uzrokovati gljiva infekcija usta ili grla (kos). Obavijestite svog liječnika odmah ako imate bijele mrlje u usta ili grla, ili bol kada jede ili gutanja.

Nemojte mijenjati dozu ili prestati uzimati lijekove bez da prvo pitate svog liječnika.

Vaš liječnik svibanj želite da se nose medicinske identifikacijski kod (ID) kartica u kojoj navodi da Vi ili Vaše dijete koristite ovaj lijek. Kartica će reći da je možda potrebno dodatno lijek u hitnim slučajevima, ozbiljan napad astme ili drugih bolesti ili neuobičajenu stres.

Korištenje previše ovog lijeka ili ga koristi za dulje vrijeme može uzrokovati može povećati rizik od problema s nadbubrežna žlijezda. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate više od jednog od tih simptoma dok koristite ovaj lijek: tamnjenje kože, proljev, vrtoglavicu, vrtoglavica ili nesvjestica, gubitak apetita, mentalni depresiju, bol u mišićima ili slabost, mučnina, osip na koži , neobičan umor ili slabost, ili povraćanje.

Ovaj lijek može uzrokovati paradoksalni bronhospazam, što znači da vaše disanje ili teško disanje će se pogoršati. Paradoksalno bronhospazam mogu biti opasne po život. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate kašalj, otežano disanje, otežano disanje ili piskanje nakon korištenja ovog lijeka.

Ako se razvije osip, osip, ili bilo alergijske reakcije na ovaj lijek, prestati uzimati lijek i provjerite sa svojim liječnikom što je prije moguće.

Ovaj lijek može smanjiti mineralnu gustoću kostiju, kada se koristi za dugo vremena. Niska gustoća minerala kosti mogu izazvati slabe kosti ili osteoporoze. Ako imate bilo kakvih pitanja o tome, obratite se svom liječniku.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako zamagljen vid, teškoće u čitanju, ili bilo koje druge promjene vida javlja tijekom ili nakon tretmana. Vaš liječnik svibanj želite da se vaše oči provjereni od strane oftalmologa (oka liječnika).

Ovaj lijek može uzrokovati djeca rasti sporije nego inače. Razgovarajte s Vašeg djeteta liječniku ako imate bilo kakve nedoumice.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Nabavite hitnu pomoć odmah ako bilo koji od sljedećih simptoma predoziranja javljaju

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.