etopozida (intravenski) opis i brand imena

ubrizgavanje etopozid (također poznat kao VP-16), se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima protiv raka u liječenju karcinoma testisa i rak malih stanica pluća. Također se ponekad koristi za liječenje nekih drugih vrsta raka u oba mužjaka i ženki.

Etopozid pripada skupini lijekova poznatih kao antineoplastična sredstva. Točan način na koji etopozida djela protiv raka nije poznat. Međutim, čini se da ometa rast stanica raka, koje su na kraju uništena. Budući da je rast normalnih stanica tijela također mogu biti pogođeni etopozid, drugi efekti će se pojaviti. Neki od njih mogu biti ozbiljna i treba javiti svom liječniku. Ostali učinci, kao što su gubitak kose, ne može biti ozbiljan, ali može izazvati zabrinutost. Neki učinci se ne može dogoditi dok se ne mjeseci ili godina nakon što se koristi u medicini.

Kanadski Brand Name

Prije nego što započnete liječenje etopozid, vi i vaš liječnik bi trebao govoriti o prednostima ovog lijeka, kao i rizicima korištenja.

Ovaj lijek treba dati samo od strane ili pod nadzorom liječnika.

Jednom je lijek odobren za stavljanje na tržište za određenu uporabu, iskustvo može pokazati da je i korisno za druge zdravstvene probleme. Iako su ti načini nisu uključeni u označavanja proizvoda, etopozid se koristi u nekih bolesnika sa sljedećim medicinskim uvjetima

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Rješenje, prašak za otopinu

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Alergije

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke etopozid injekcije u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

pedijatrijski

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost etopozid injekcije u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da će imati neželjene nuspojave (npr infekcije, mučnina i povraćanje, gubitak kose), a imaju dobne bubrega, jetre, ili srčanih problema, koji mogu zahtijevati oprez u starijih bolesnika koji su primali injekcije etopozid.

gerijatrijske

Trudnoća

Dojenje

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Interakcije lijekova

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada primate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Ostale interakcije

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Druge zdravstvene probleme

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih može uzrokovati povećani rizik od određenih nuspojava, ali mogu biti nezaobilazna u nekim slučajevima. Ako se koriste zajedno, liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite ovaj lijek, ili vam dati posebne upute o upotrebi hrane, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Medicinska sestra ili drugi osposobljeni zdravstveni radnik će vam dati ovaj lijek u bolnici ili liječenje raka centra. Ovaj lijek se daje kroz iglu stavlja u jedan od svojih vena. Lijek se mora ubrizgati polagano, tako da vaš IV cijev će morati ostati na mjestu za 30 do 60 minuta.

Etopozid ponekad se daje zajedno s nekim drugim lijekovima. Ako koristite kombinaciju lijekova, provjerite da li se svaki u pravo vrijeme i nemojte ih miješati. Ako uzimate neki od ovih lijekova na usta, obratite se svom liječniku koji će vam pomoći planirati način da zapamtite da se vaše lijekove u pravo vrijeme.

Etopozid često uzrokuje mučninu, povraćanje i gubitak apetita, koji mogu biti teške. Međutim, vrlo je važno da i dalje primati lijek, čak i ako se početi osjećati loše. Pitajte svog liječnika za načine da se smanje te učinke.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da je ovaj lijek djeluje. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

Koristeći ovaj lijek, dok ste trudni mogu naštetiti vašem nerođenom djetetu. Koristite učinkovit oblik kontracepcije da bi od uzimajući trudna za vrijeme liječenja i najmanje 6 mjeseci nakon posljednje doze. Ako mislite da ste zatrudnjeti dok koristite lijek, obavijestite svog liječnika odmah.

Etopozid također može izazvati oštećenja ploda ako je otac ga koristi kada je njegov seksualni partner zatrudni. Ljudi koji koriste ovaj lijek treba koristiti kondome kao oblik kontracepcije za vrijeme liječenja i najmanje 4 mjeseca nakon zadnje doze etopozid. Čovjek s namjerom da otac dijete treba prestati uzimati ovaj lijek i provjerite sa svojim liječnikom odmah.

Etopozid može privremeno smanjiti broj bijelih krvnih stanica u krvi, čime se povećava šanse za vaše dobivanje infekcije. On također može smanjiti broj trombocita, koji su neophodni za pravilno zgrušavanje krvi. Ako se to dogodi, postoje određene mjere opreza koje možete poduzeti, pogotovo kada se krvna slika je niska, kako bi se smanjio rizik od infekcije ili krvarenja

Ovaj lijek može uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije zove anafilaksija. Anafilaksija može biti opasno po život i zahtijeva hitnu liječničku pomoć. Obavijestite svog liječnika ili medicinsku sestru odmah ako imate groznicu, temperaturu, nepromišljenost, vrtoglavica ili nesvjestica, brzo lupanje srca, oticanje lica, jezika i grla, ili otežanog disanja, nakon što prime lijek.

Reakcije na mjestu injiciranja može se pojaviti dok primate ovaj lijek. Obavijestite svog liječnika odmah ako primijetite otekline, bol ili crvenilo na mjestu uboda.

Ovaj lijek može uzrokovati leukemiju (rak krvi ili koštane srži), u rijetkim slučajevima. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim problemima koje imate o tome.

Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego uzimajući metak gripe ili drugih cjepiva dok primate ovaj lijek jer postoje određena cjepiva koje ne biste trebali primiti.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom odmah, ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ovaj lijek često uzrokuje privremeni gubitak kose. Nakon završetka tretmana s etopozid, normalan rast kose treba vratiti.

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.