epilepsija: više subpial transection (MST)

Ponekad, napadaji mozga počinju u životnom području mozga – na primjer, u područjima koja kontroliraju pokret, osjećaj, jezik ili memorije. Kada je to slučaj, relativno nova epilepsije liječenje zove višestruki subpial transection (MST) može biti opcija. MST zaustavlja pljenidbi impulse rezanjem živčana vlakna u vanjskim slojevima mozga (siva tvar), štede vitalne funkcije koncentrirane u dubljim slojevima tkiva mozga (bijela tvar).

Većina ljudi s epilepsijom mogu kontrolirati svoje napadaje s lijekovima. Međutim, oko 20% osoba s epilepsijom ne poboljšaju s lijekovima. U nekim slučajevima, kirurgija za uklanjanje dio mozga koji uzrokuje napadaje svibanj se preporuča.

MST može biti opcija za ljude koji ne reagiraju na lijekove i čiji napadaji počinju u područjima mozga koja se ne može ukloniti. Osim toga, mora postojati razumna vjerojatnost da će osoba imati koristi od operacije. MST može se provesti sama ili uz uklanjanje dijela moždanog tkiva (resekcija). MST također može koristiti kao tretman za djecu s Landau-Kleffner sindrom (LKS), rijedak u djetinjstvu moždanog poremećaja koji uzrokuje napadaje i utječe na dijelove mozga koji kontroliraju govor i razumijevanje.

Kandidati za MZT proći opsežne evaluacije prije operacije – uključujući praćenje napadaja, elektroencefalografija (EEG), magnetskom rezonancijom (MRI) i pozitronske emisijske tomografije (PET). Ovi testovi pomažu odrediti područje u mozgu gdje se napadaji javljaju i utvrditi je li operacija je izvedivo.

Još jedan test za procjenu električnu aktivnost u mozgu je EEG-video nadzor, u kojem su video kamere koristi za snimanje napadaje čim se pojave, dok je EEG prati aktivnost mozga. U nekim slučajevima, invazivni monitoring – u kojem su elektrode postavljene unutar lubanje u određenom području mozga – također se koristi za dodatno identificirati tkivo odgovorno za ovrhu.

MST zahtijeva izlaganje područje mozga koristeći postupak zove kraniotomija. ( “Crani” odnosi se na lubanji i “otomy” znači “rezati na”.) Nakon što je pacijent je staviti spavati s anestezijom, kirurg čini rez (cut) u kožu, uklanja komad kosti i vuče natrag presjek dure je tvrd membrana koja pokriva mozak. To stvara “prozor”, u kojoj je kirurg umeće svoju ili njezine kirurške instrumente. Kirurg koristi informacije prikupljene tijekom pre-kirurške snimanje mozga kako bi se identificirali područje abnormalnog tkiva mozga i izbjegavati područja u mozgu odgovoran za vitalne funkcije.

Korištenje kirurški mikroskop za proizvodnju uvećani prikaz mozga, kirurg čini niz paralelno, plitki urezi (transections) u sivoj tvari, tik ispod pia mater (subpial), osjetljivu membranu koja okružuje mozak (to se nalazi ispod dure). Rezovi su na cijelom području identificiran kao izvor napadaja. Nakon što su transakcije, duri i kosti su fiksne natrag na mjesto, a vlasište je zatvoren pomoću šavova ili spajalice.