ekstragonadalni tumora zametnih stanica vodič – uzroci, simptomi i mogućnosti liječenja

Što je?

Ekstragonadalni tumora zametnih stanica se sastoji od stanica koje čine tijekom ranog razvoja fetusa (nerođenog djeteta). U rastući fetus, zametne stanice obično se presele iz stranice u blizini sredine tijela na jajnicima ili testisima (gonada). Tu bi se razvili u jaja u ženki i spermija u muškaraca .; Kada se stanice koje su značili da se formira spermija ili jajašca putovati u druge dijelove tijela, umjesto toga, oni mogu formirati tumori izvan spolnih žlijezda. Zato se često naziva ekstragonadalni tumora zametnih stanica. Oni obično počinju u plućima, donjeg dijela leđa, stražnji dio trbuha ili u sredini mozga, u blizini graška veličine epifize .; Ekstragonadalni tumora zametnih stanica (EGCTs) su rijetke. EGCTs su klasificirani kao seminoma ili ne-seminoma (od kojih postoji nekoliko podvrsta). U djece, EGCTs utjecati na dječake i djevojčice jednako. No, u odraslih, velika većina tih tumora utjecati na ljude .; Stanice za svaku vrstu tumora izgledati drugačije pod mikroskopom. Također, svaki ima različitu prognozu i liječenje. Seminoma imaju tendenciju da se vrlo osjetljiv na terapije zračenjem, što da uporište za liječenje. Kemoterapija se često koristi tretirati ne-seminoma, ali se može koristiti za liječenje seminoma i .; Ovaj članak će se fokusirati na seminoma i ne-seminoma .; Simptomi; Simptomi ovise o mjestu tumora; Sredinom prsima -EGCTs ovdje može uzrokovati bol u prsima, problemi, kašalj, gubitak težine, mučnine i groznice disanje. Bolesnici mogu također imati ispupčen vene na grudima i vratu. Ovi tumori su najčešće dijagnosticira kod muškaraca u 20-im .; Donji dio leđa -EGCTs ovdje obično se pojavljuju kao mase u donjem dijelu trbuha ili stražnjice. Oni su obično dijagnosticira kod dojenčadi i male djece nego kod odraslih. Masa može uzrokovati poteškoće u hodanju, mokrenja, ili ima stolicu .; Povratak na trbuhu – EGCTs u stražnjem dijelu trbuha može uzrokovati bol u leđima ili problema s bubrezima. (Masa se može staviti pritisak na cijevi koje prenose urin od bubrega do mjehura.) Ponekad, abdominalna masa se može osjetiti tijekom fizičkog ispit .; Mozak (epifiza) tumori -Germ stanica možete pritisnuti na dijelove mozga i ometati protok tekućine oko mozga i leđne moždine. To može uzrokovati; glavobolje; mučnina; povraćanje; gubitak pamćenja; nedostatak energije; poteškoća hodanje; nesposobnost da pogledate prema gore; nekontrolirani pokreti očiju; dvoslike.

Simptomi

Simptomi ovise o mjestu tumora; Sredinom prsima -EGCTs ovdje može uzrokovati bol u prsima, problemi, kašalj, gubitak težine, mučnine i groznice disanje. Bolesnici mogu također imati ispupčen vene na grudima i vratu. Ovi tumori su najčešće dijagnosticira kod muškaraca u 20-im .; Donji dio leđa -EGCTs ovdje obično se pojavljuju kao mase u donjem dijelu trbuha ili stražnjice. Oni su obično dijagnosticira kod dojenčadi i male djece nego kod odraslih. Masa može uzrokovati poteškoće u hodanju, mokrenja, ili ima stolicu .; Povratak na trbuhu – EGCTs u stražnjem dijelu trbuha može uzrokovati bol u leđima ili problema s bubrezima. (Masa se može staviti pritisak na cijevi koje prenose urin od bubrega do mjehura.) Ponekad, abdominalna masa se može osjetiti tijekom fizičkog ispit .; Mozak (epifiza) tumori -Germ stanica možete pritisnuti na dijelove mozga i ometati protok tekućine oko mozga i leđne moždine. To može uzrokovati; glavobolje; mučnina; povraćanje; gubitak pamćenja; nedostatak energije; poteškoća hodanje; nesposobnost da pogledate prema gore; nekontrolirani pokreti očiju; dvoslike.

Dijagnoza

Zbog EGCTs su rijetki, liječnik će vjerojatno pitati o uobičajenim medicinskim uvjetima koji bi mogli biti uzrok simptoma. Na primjer, ako imate kašalj, groznica, otežano disanje, liječnik može posumnjati respiratorne infekcije. Pravi uzrok vašeg stanja vjerojatno neće biti poznat sve dok vam liječnik naloga X-zrake ili skeniranje područja gdje imate simptome.

Koliko dugo to traje?

Ako se ne liječi, An EGCT će i dalje rasti. Ovisno o svom položaju, rak se može proširiti na pluća, kosti (osobito kralježnice), jetre, ili drugim mjestima.

Kako spriječiti ovu zdravstveno stanje

Ne postoji način da se spriječi EGCTs.

Kako liječiti ovu zdravstveno stanje

Liječenje ovisi o lokaciji i vrsti tumora. Općenito, male seminoma tretiraju zračenjem; veće su tretirani s kemoterapije (lijekova protiv raka), a zatim zračenja. Non-seminoma gotovo uvijek su liječeni kemoterapijom slijede operacije ukloniti sve preostale raka. Neki medicinski centri također koristiti visoke doze kemoterapije s koštane srži ili matičnih stanica presaditi.

Kada posjetiti liječnika

Nazovite svog liječnika ako Vi ili Vaše dijete ima bilo kakve simptome EGCT. Budući da su ti tumori su rijetki, mnogi stručnjaci raka imaju ograničeno iskustvo u liječenju njih. Ako ste s jednim od tih tumora dijagnosticira, dobiti drugo mišljenje. Traže tretman u centru raka s osobljem s iskustvom u liječenju ovih tumora.

Prognoza

Opstanak za osobe s EGCTs ovisi o lokaciji Tumori ‘