divertikulitis uzroci, simptomi, liječenje, prevencija

Diverticulosis događa kada vrećicama (divertikula) oblik u zidu debelog crijeva. Ako se ove vrećice upaljene ili inficirane, to se zove Divertikulitis. Divertikulitis može biti vrlo bolno.

Liječnici nisu sigurni što uzrokuje diverticula u debelo crijevo (diverticulosis). No, oni misle da je niska vlakno dijeta može igrati ulogu. Bez vlakana za dodavanje skupno na stolici, debelo crijevo mora raditi od normalne gurnuti stolicu naprijed. Pritisak od toga može uzrokovati vrećicama kako bi se na slabe točke u debelom crijevu.

Liječnici nisu sigurni što uzrokuje diverticulitis. Bakterije rastu u vrećice, a to može dovesti do upale ili infekcije.

Simptomi Divertikulitis može trajati od nekoliko sati do tjedan dana ili više. Simptomi uključuju

Trbuh bol, obično u donjem lijevom boku, što je ponekad gore kada se krećete. To je najčešći simptom; Fever i zimice; Nadutost i plin; Proljev ili zatvor; Mučnina i ponekad povraćanjem; Ne osjeća kao jelo.

Vaš liječnik će vas pitati o simptomima i da će vas pregledati. On ili ona može napraviti testove da vidi ako imate infekciju ili kako bi bili sigurni da nemate drugih problema. Ispitivanja mogu uključiti

Liječenje je potrebno ovisi o tome kako loše vaši simptomi su. Možda ćete morati imati samo tekućine na prvi, a zatim se vratiti na krutu hranu, kada se počnete osjećati bolje. Liječnik će vam dati lijekove za bol i antibiotika. Uzmi antibiotici prema uputama. Nemojte prestati uzimati ih samo zato što se osjećate bolje.

Za blage grčeve i bolove u trbuhu

Možda će vam trebati operaciju samo ako divertikulitis ne može biti bolji od drugog tretmana, ili ako imate problema kao što su dugotrajna (kronična) bol, opstrukcija crijeva, fistule, ili džep infekcije (apsces).

Krvni testovi, kao što odbrojavanje završi u krvi (CBC); Ostali testovi, kao što su X-ray ili CT.

Koristite grijanje jastučić, postavljen nisko, na trbuhu; Opustiti. Na primjer, pokušajte meditaciju ili sporo, duboko disanje u mirnoj sobi; Uzmite lijekove, kao što je acetaminofen (Tylenol, na primjer). Budite sigurni s lijekovima. Pročitajte i slijedite sve upute na etiketi.