divertikularne krvarenje – Pregled tema

Diverticular krvarenje nastaje kada vrećicama (divertikula) koje su se razvile u zidu debelog crijeva (kolona) krvariti. Ako imate ove vrećice, imate stanje koje se naziva diverticulosis.

Ako imate veliku količinu krvi u stolici, posjetite liječnika odmah. To je moguće, ali nije uobičajeno, da brzo izgubiti toliko krvi da postane vrtoglavicu ili slab.

Razlog vrećicama (divertikula) obliku u kolonu zid nije u potpunosti razumio. Liječnici misle diverticula formu pri visokim tlakom unutar debelog crijeva gura protiv slabe točke u kolonu zid.

Normalno, prehrana s dovoljno vlakana (koji se nazivaju i vlaknaste) proizvodi stolicu koja je prostran i može lako kretati kroz debelo crijevo. Ako je prehrana siromašna vlaknima, debelo crijevo se mora izvršiti veći pritisak nego obično da se presele mala, tvrda stolica. Niska vlakno dijeta također može povećati vrijeme stolica ostaje u crijevima, dodajući da je visoki tlak.

Vrećice se tvore kada je visok tlak gura prema slabe točke u debelom crijevu. Slabe točke su gdje krvne žile prolaze kroz mišića sloj stijenke crijeva za opskrbu krvi na unutarnji zid.

Krvarenje se javlja kada se krvne žile ide u vrećicu pauze otvoren.

Diverticular krvarenje obično uzrokuje naglu, jaku krvarenje iz rektuma. Krv može biti tamno crvene ili svijetle crvene ugrušaka. U većini slučajeva nema bolova, a krvarenje se zaustavlja na svojim nogama.

Diverticular krvarenje se dijagnosticira isključivanjem ostalih uzroka krvarenja. Liječnik će obaviti liječnički povijest i fizički pregled, zajedno s nekim testovima. Imaging testove kao što su angiografije (također poznat kao arteriografije) mogu biti učinjeno kako bi pronašli mjesto uporni krvarenja. Kolonoskopija -U pregled cijelog debelog crijeva (kolona), koristeći dugo, fleksibilan, osvijetljeni gledanja opsega (colonoscope) -je Smatra se da je jedan od najkorisnijih testova za pronalaženje izvor krvarenja u nižim crijevima.

Vaš liječnik može napraviti test naziva crvenih krvnih zrnaca krvarenje skeniranje tehnecij-označene tražiti izvor krvarenja. U ovom testu, neki krv oduzeto, i male količine radioaktivnog materijala naziva tehnecij se dodaje u krvi. Krv sadrži tehnicija onda se ubrizgava natrag u svoj krvotok i pratiti na izvor krvarenja.