dijetalnih vlakana za zatvor: koliko vam je potrebno

Može li hrana biti lijek? Ponekad, da. To postaje jasno u posljednjih nekoliko godina da ono što jedete može biti vrlo učinkovit u prevenciji ili sprječavanju nekih zdravstvenih problema, posebno kronični zatvor.

Probavni Mitovi: Istina o vlakna, nepodnošenje laktoze, čireva, i više

Dijetalna vlakna se odnosi na jestive dijelove biljaka ili ugljikohidrata koji ne mogu probaviti. Vlakno je u svim biljnim namirnicama, uključujući voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke. Također možete pronaći oblik vlakana pod nazivom hitin u ljušturama rakova kao što su rakovi, jastog, škampi i.

Nema neke vlakna topljiva u vodi i drugi netopljivi. Topiva vlakna usporava probavu i pomaže da apsorbira hranjive sastojke iz hrane. Netopljiva vlakna dodaje skupno na stolici, pomažući stolici sredinu brže kroz crijeva.

Većina biljne namirnice sadrže neke od svake vrste vlakana. Hrana koja sadrži visoke razine topivih vlakana uključuju sušeni grah, zob, zob mekinje, riža mekinje, ječam, agrumi, jabuke, jagode, grašak, krumpir. Hrane visoke u netopiva vlakna su pšenične mekinje, cjelovite žitarice, žitarice, sjemenke i mješine mnogih voća i povrća.

Idi za cijelog zrna kruh, žitarice i tjestenina. Žitarice vlakna općenito imaju stanične stijenke koji su otporni na probavu i zadržavaju vodu unutar stanične strukture. Pšenične mekinje mogu biti vrlo učinkovite kao prirodni laksativ.

Jedite mnogo svježeg voća, povrća i mahunarki poput graha i leće. Vlakna pronađena u agrumima i mahunarke stimulirati rast kolona flore, što povećava težinu stolice i količinu bakterija u stolici. Poticanje rasta određenih bakterija u debelom crijevu može pomoći u promicanju zdravog crijeva.

Prosječna dobiva oko 15 grama vlakana dnevno, a još manje nego što je potrebno, u skladu s Dietetic Association. Žene bi trebale težiti 21 do 25 grama vlakana dnevno. Muškarci bi trebali težiti od 30 do 38 grama vlakana dnevno. Akademija obiteljskih liječnika preporučuje jesti najmanje devet porcija (2 šalice) vlaknima punjeni voća i povrća svaki dan, uključujući jabuke, naranče, brokule, bobičasto voće, kruške, grašak, smokve, mrkva, i grah. Neki ljudi dobiti grčeve u stomaku i plin kad se poveća unos vlakana. Promijenite svoju prehranu postupno i povećati tekućine kako bi se smanjila nelagoda.