Dijabetes: uloge na svoj tim za njegu – Pregled tema

Dijabetes trendovi

Vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite je odgovoran za dan-to-day medicinske upravljanje Vašim dijabetesa. (Ovaj liječnik je obično internist ili obiteljske medicine liječnik). On ili ona također može koordinirati svoj Diabetes Care. Ili medicinska sestra praktičar, medicinska sestra nastavnik ili liječnik asistent može koordinirati svoju brigu.

Većina liječnika primarne zdravstvene zaštite su izvrsni u upravljanju dijabetesa. No, ako se simptomi pogoršaju ili ako imate komplikacije, možda ćete morati vidjeti stručnjaka. To je liječnik koji ima dodatnu obuku u određenom području. Te bi trebao vidjeti neke stručnjake, poput oftalmologa i podijatru, redovito. Ovi stručnjaci pružaju skrb kako bi se spriječilo oka i stopala problema s dijabetesom.

Drugi stručnjaci su vidjeli samo kad dođe do problema. Na primjer, ako imate komplikacije koje utječe na srce, možda ćete vidjeti kardiolog. Za probleme s bubrezima, možda ćete morati vidjeti nefrolog. Ortopedski kirurg može pomoći u kosti, mišića, ili zajedničke probleme. Za neke ljude koji imaju dijabetes, važno je vidjeti te specijaliste najmanje jednom godišnje kako bi mogli pratiti komplikacije.

Član tima

Specijalitet

Uloga

Koliko često viđen

endokrinolog

Endokrilni sustav

Ovaj liječnik tretira složene slučajeve dijabetesa s teškim-to-kontrole razine glukoze u krvi.

Ponekad redovite posjete, ili se pojave problemi za obradu, kao što ne možete ostati unutar ciljanog raspona i hemoglobina A1c razini su veći nego što želite

Nefrolog

Oftalmolog ili optometrista

Ti liječnici prate oči za komplikacije dijabetesa i tretira bilo problema s vidom.

Kardiolog

Neurolog

Ovaj liječnik tretira mozga i živčanih poremećaja, kao što su moždani udar i dijabetičke neuropatije.

Podijatar ili ortopedski kirurg

Oni će vam pomoći pratiti svoje noge i liječiti sve probleme, kao što su stopala čireva.

Kao što je potrebno za stopala problema. Neka vaš primarni liječnik skrb provjerite svoje noge jednom godišnje.