dijabetes i moždani udar rizika, simptomi, liječenje, i više

Dijabetes trendovi

Dok više studije govore dijabetes stavlja vas u opasnosti od stanja kao što su bolesti srca, moždanog udara i zatajenja bubrega, zdravog načina života i inzulina tretmani mogu pomoći zadržati niske rizik.

U moždanog udara, jedan od mnogih krvnih žila koje opskrbljuju mozak kisikom ošteti ili blokiran. Ako je protok krvi je odsječen dulje od 3 do 4 minute, da je dio vašeg mozga počinje umrijeti.

Postoje dvije vrste udaraca

Dijabetes također može otežati vaše tijelo reagira na moždani udar. Kada vaš opskrba kisikom je odsječen, drugi arterije obično može poslužiti kao bypass. Ali, ako imate dijabetes, ta plovila mogu se stvrdne ili začepljen plaka, stanje poznato kao ateroskleroza. To ga čini teže za krv i dolazi do mozga.

Visoki krvni tlak je vodeći čimbenik rizika za moždani udar. Drugi su pušenje cigareta i visoke razine LDL ( “lošeg”) kolesterola.

Moždani udar je hitno da li imate dijabetes ili ne. Ako vi ili netko blizu vas ima bilo koji od ovih simptoma, nazovite 911 odjednom.

Jedan tretman za ishemijski moždani udar je ugrušak-buster lijek pod nazivom TPA, što se mora uzeti u prva 3 sata nakon moždanog udara simptomi početi. To otapa ugrušak koji je začepljen arterije i može vratiti protok krvi u moždanom tkivu. No, ovaj lijek nije za sve ljude koji imaju ishemijski moždani udar, pogotovo ako ste imali veliku operaciju u prethodnih 2 tjedna ili nedavne ozljede glave.

Također, nekoliko novih i eksperimentalni lijekovi mogu zaustaviti pa čak i preokrenuti oštećenja mozga ako se uzima odmah nakon moždanog udara.