dijabetes dijeta: što jesti za kontrolu šećera u krvi

Ono što jedete – i kada ga jedete – može utjecati na razinu šećera u krvi. Ovi prehrambeni savjeti, osim sljedećeg savjet liječnika, može pomoći zadržati razinu šećera u krvi pod kontrolom.

“Kada ste proveli cijeli život u razvoju prehrambene navike, ne možete samo uključiti prekidač i promijeniti ih preko noći”, kaže Dee Sandquist, MS, RD, glasnogovornica Akademije prehranu i dijetetiku. Umjesto toga, Sandquist sugerira počevši s jedne promjene i rade od tamo.

Za dobru kontrolu šećera u krvi, prostora obroke za oko četiri do šest sati razmaka. Smetnje obroka otprilike u isto vrijeme svaki dan također može pomoći zadržati razinu šećera u krvi stabilnom.

Razmak između ugljikohidrata ravnomjerno tijekom dana pomaže zadržati razinu šećera u krvi.

Preskakanje obroka nije dobra ideja kada imate dijabetes. To vrijedi čak i ako ste planiranje na ide na zabave ili događaja. Ne preskakati obroke “spasiti” kalorije za kasnije. Umjesto toga, jedite ostale obroke u regularnom vremenu. Kada dođete na zabavu, pokušajte jesti istu količinu ugljikohidrata koju bi se na jedan obrok. To je u redu da se liječiti, samo nemojte pretjerati.

Ne morate rezati sve ugljikohidrate – kao što su kruh, tjestenina, krumpir i riža. Pogledajte koliko ste jeli. Da bi svoju energiju odmjeren, vjerojatno samo trebate jesti malo manje. Umjesto uobičajene veličine serviranja, pokušajte imati dvije trećine iznosa. Učinite to za svaki obrok i međuobrok.

Pokušajte rezanje natrag svoje carb obroka za nekoliko tjedana. Možda ćete primijetiti da se razina šećera u krvi niža, a vi svibanj čak ispadne nekoliko funti.

Brojanje ugljikohidrata i kalorija ili izračunavanje glikemijski indeks namirnica može biti komplicirano! Ovdje je jednostavan trik koji vam može pomoći da počnete jesti bolje. “Metoda tanjur” pomaže jedete pravu kombinaciju i količine različitih skupina hrane – ugljikohidrata, proteina i zdravih masnoća. Smetnje pravo miješati može vam pomoći zadržati razinu šećera u krvi pod kontrolom i držati svoju energiju ne bi pomicao.