Bolest visok kolesterol

Kolesterol je voštana tvar koja se nalaze u masti (lipida) u krvi. Dok vaše tijelo treba kolesterol za nastavak izgradnje zdrave stanice, visok kolesterol može povećati rizik od bolesti srca.

Kada imate visok kolesterol, mogu se razviti masne naslage u vašim krvnim žilama. Na kraju, ovi depoziti čine ga teško za dovoljno protok krvi kroz arterije. Vaše srce ne može dobiti što više krvi bogate kisikom kao što treba, što povećava rizik od srčanog udara. Smanjen protok krvi u mozgu može izazvati moždani udar.

Simptomi

Visoki kolesterol može biti naslijeđena, ali to je često rezultat nezdravi stil života izbora, i na taj način spriječiti i može liječiti. Zdrava prehrana, redovito vježbanje, a ponekad lijek može ići dug put prema smanjenju visokog kolesterola.

lipoprotein niske gustoće (LDL). LDL ili “loš” kolesterol prenosi čestice kolesterola u vašem tijelu. LDL kolesterol nakuplja u zidovima svojih arterija, što ih je teško i uska .; lipoprotein visoke gustoće (HDL). HDL ili “dobar” kolesterol pokupi višak kolesterola i vodi ga natrag u jetru.

Visoki kolesterol nema nikakve simptome. Test krvi je jedini način za otkrivanje visokog kolesterola.

Pitajte svog liječnika ako treba imati test kolesterola. Preporuke za dobi od prve projekcije varirati. Ponovno ispitivanje se obično provodi svakih pet godina.

Ako rezultati ispitivanja nisu u poželjnih raspona, liječnik može preporučiti češće mjerenja. Vaš liječnik može predložiti morate češće ispitivanja ako imate obiteljsku povijest visokog kolesterola, srčanih bolesti i drugih faktora rizika, kao što su pušenje, dijabetes ili visoki krvni tlak.

Loša prehrana. Smetnje zasićene masti, pronađen u proizvodima životinjskog podrijetla, kao i trans-masti, koje se nalaze u nekim komercijalno pečeni kolačići i krekeri, može povisiti razinu kolesterola. Namirnice koje su visoke u kolesterol, kao što su crveno meso i punomasni mliječni proizvodi, također će povećati ukupni kolesterol .; Pretilost. Nakon što je indeks tjelesne mase (BMI) od 30 ili više stavlja vas na rizik od visokog kolesterola .; Veliki opseg struka. Rizik se povećava ako ste muškarac s opsegom struka od najmanje 40 inča (102 cm) ili žena s opsegom struka od najmanje 35 inča (89 cm) .; Nedostatak vježbanja. Vježba pomaže povećati svoje tijelo i HDL ili “dobar” kolesterol, a povećava veličinu čestica koje čine vaš LDL ili “loš” kolesterol, što ga čini manje štetna .; Pušenje. Pušenje oštećuje zidove krvnih žila, što ih čini vjerojatno da akumuliraju masne naslage. Pušenje također može sniziti razinu HDL ili “dobrog” kolesterola .; Dijabetes. Visoki šećer u krvi doprinosi višim LDL kolesterola i nižeg HDL kolesterola. Visoki šećer u krvi također oštećuje sluznice vaše arterije.

Kolesterol se vrši putem krvi, vezan za proteine. Ova kombinacija proteina i kolesterola naziva lipoproteina. Možda ste čuli za različite vrste kolesterola, na temelju onoga tipa kolesterola lipoproteina nosi. Oni su

Bol u prsima. Ako su pogođeni arterije koje opskrbljuju srce krvlju (koronarne arterije), možda imate bolove u prsima (angina) i druge simptome bolesti koronarnih arterija .; Srčani udar. Ako plakete suza ili rupture, ugrušak krvi mogu stvarati na plak-kidanja stranice – blokira protok krvi ili rješava i uključivanjem arteriju nizvodno. Ako protok krvi u dio svoje srce prestane, da ćete imati srčani udar .; Moždani udar. Slično srčanog udara, ako je protok krvi u dio mozga je blokiran ugrušak krvi, nastaje moždani udar.

Uzroci

Čimbenici unutar vaše kontrole – kao što su neaktivnost, pretilost i nezdrave prehrane – pridonose visokim LDL kolesterola i nizak HDL kolesterola. Čimbenici izvan vaše kontrole mogu igrati ulogu, previše. Na primjer, vaš genetski makeup može zadržati stanice od uklanjanja LDL kolesterol iz krvi učinkovito ili uzrokovati jetre proizvesti previše kolesterola.

Faktori koji mogu povećati rizik od visokog kolesterola uključuju

Visoki kolesterol može uzrokovati aterosklerozu, opasno nakupljanje kolesterola i drugih naslaga na stijenkama arterija. Ove naslage (plakove) može smanjiti protok krvi kroz arterije, što može dovesti do komplikacija kao što su

Ateroskleroza je proces u kojem u krvi, masti, kao što su kolesterol i druge tvari izgraditi na vašim zidovima arterija. Na kraju, depoziti zovu plakovi mogu formirati. Depoziti se mogu suziti – ili blok – vaše arterije. Ove naslage mogu puknuti, uzrokujući krvnog ugruška.

Test krvi za provjeru razine kolesterola – zove lipida ploča i profil lipida – obično javlja

Faktori rizika

Za preciznije mjerenje, nemojte jesti ili piti ništa (osim vode) kroz devet do 12 sati prije uzimanja uzorka krvi se uzima.

Ukupni kolesterol; LDL kolesterola; HDL kolesterol; Trigliceridi – vrsta masnoća u krvi

komplikacije

U Sjedinjenim Američkim Državama, količina kolesterola u mjeri u miligramima (mg) kolesterola po decilitru (dl) krvi. U Kanadi i mnogim europskim zemljama, razina kolesterola se mjere u milimola po litri (mmol / L). Kako protumačiti rezultate mjerenja, koristite ove opće smjernice.

Statini. Statini blokiraju tvar vaša jetra ubacuje kolesterola. To uzrokuje jetru za uklanjanje kolesterola iz krvi. Statini mogu također pomoći vašem tijelu resorbovati kolesterol iz naseljenih naslaga na svojim zidovima arterija, potencijalno unazad bolesti koronarnih arterija. Izbori su atorvastatin (Atorvastatin), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Altoprev), pitavastatin (Livalo), pravastatin (Pravachol), rosuvastatin (crestor) i simvastatin (zocor) .; Žučne kiseline koji veže smola. Vaša jetra koristi kolesterol kako bi žučnih kiselina, tvari potrebne za probavu. Lijekovi kolestiramin (Prevalite), kolesevelam (Welchol) i kolestipol (kolestid) niži kolesterol neizravno vežu za žučne kiseline. To potiče jetru da koriste višak kolesterola da bi više žučnih kiselina, koja smanjuje razinu kolesterola u krvi .; inhibitori apsorpcije kolesterola. Tanko crijevo upija kolesterol iz svoje prehrane i otpušta ga u vaš krvotok. Ezetimib lijek (Zetia) pomaže u smanjenju kolesterola u krvi ograničavanjem apsorpciju kolesterola iz hrane. Ezetimib se mogu koristiti u kombinaciji sa statinima lijekom .; Injekcijske lijekovi. Nova klasa lijekova može pomoći jetru apsorbiraju više LDL kolesterol – što smanjuje količinu kolesterola koji cirkulira u krvi. Alirocumab (Praluent) i evolocumab (Repatha) može se koristiti za ljude koji imaju genetski poremećaj koji uzrokuje vrlo visoke razine LDL-a ili kod ljudi s poviješću koronarne bolesti koji imaju netoleranciju na statina ili drugih kolesterola lijekovima.

Za većinu djece, National Heart, Lung, i krvi Instituta preporučuje jedan test kolesterol probira u dobi od 9 do 11 godina, a drugi test kolesterola probira u dobi od 17 i 21 godine.

Fibrate. Lijekovi fenofibrat (Tricor, Fenoglide, drugi) i gemfibrozil (Lopid) smanjuju trigliceride smanjenjem proizvodnje jetrom u lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL) kolesterola i ubrzava uklanjanje triglicerida iz krvi. VLDL kolesterola sadrži uglavnom trigliceride .; Niacin. Niacin smanjuje trigliceride ograničavajući sposobnost vašeg jetre za proizvodnju LDL i VLDL kolesterola. No, niacin ne daje nikakvu dodatnu korist od statina na miru. Niacin je također bio povezan s oštećenjem jetre i moždanog udara, pa većina liječnika odmah ga preporučujemo samo za ljude koji ne mogu uzimati statine .; dodataka omega-3 masnih kiselina. dodataka omega-3 masne kiseline mogu pomoći sniziti trigliceride. Oni su dostupni na recept ili over-the-counter. Ako se odlučite uzeti over-the-counter dodataka, dobiti svog liječnika redu prvi. dodataka omega-3 masne kiseline mogu utjecati na druge lijekove koje poduzimate.

Dijagnoza

Kolesterol testiranje obično izbjegavaju u dobi između 12 i 16 godina između, jer lažno negativnih rezultata češće u ovoj dobnoj skupini.

Ako vaše dijete ima obiteljsku povijest ranog početka bolesti srca ili osobne povijesti pretilosti ili dijabetesa, Vaš liječnik može preporučiti ranije ili češće testiranje kolesterola.

Jedva; Beta-sitosterol (nalazi se u oralnim dodataka i neki margarini, kao što su Promise Activ); Plava psyllium (pronađena u sjeme mahuna i proizvode kao što su metamucil); Zob mekinje (nalaze se u zobi zobi); Sitostanol (nalazi se u oralnim dodataka i neki margarini, kao što su Benecol)

Promjene u načinu života, kao što su vježbanje i jesti zdravu hranu su prva linija obrane protiv visokog kolesterola. Ali, ako ste napravili ove važne promjene načina života i vaša razina kolesterola ostaje visoka, vaš liječnik može preporučiti lijekove.

Budite svjesni bilo prije imenovanja ograničenja. U vrijeme koje napravite termin, biti siguran to pitati ako postoji nešto što trebate učiniti unaprijed, kao što su ograničiti svoje prehrane. Za kolesterol test, vjerojatno ćete morati izbjegavati jesti ili piti ništa (osim vode) kroz devet do 12 sati prije uzimanja uzorka krvi se uzima .; Zapišite sve simptome koje ste naišli. Visoki kolesterol sam po sebi nema simptoma, ali visok kolesterol je faktor rizika za bolesti srca. Pustiti Vaš liječnik zna ako imate simptome kao što su bol u prsima ili nedostatak zraka može pomoći vaš liječnik odlučiti koliko agresivno vaš visoki kolesterol treba tretirati .; Zapišite ključne osobne podatke, uključujući i obiteljske povijesti visokog kolesterola, bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa i nekih velikih naprezanja ili nedavnim promjenama u životu, kao i izlaganje drugim srčanim rizicima, kao što je osobna povijest pušenja ili izloženosti članova obitelji koji dim (sekundarna izloženost) .; Napravite popis svih lijekova, kao i sve vitamine ili dodatke, da ste uzimajući .; Uzmi člana obitelji ili prijatelja sa sobom, ako je moguće. Ponekad može biti teško upiti sve informacije koje su vam tijekom imenovanja. Netko tko prati svibanj zapamtiti nešto što ste propustili ili zaboravili .; Budite spremni razgovarati o vašim prehrane i vježbe navike. Ako već ne ostvari ili jedu zdravu prehranu, biti spremni da razgovaraju sa svojim liječnikom o svim izazovima možda suočiti u početku rada .; Zapišite popis pitanja pitajte svog liječnika.

Specifična Izbor lijeka ili kombinacije lijekova ovisi o raznim čimbenicima, uključujući vaše osobne faktora rizika, vaše dobi, vaš trenutni zdravlje i mogućih nuspojava. Uobičajeni izbor uključuje

Ako imate visoki trigliceridi, liječnik može propisati

Koje vrste testova ću morati ?; Koji je najbolji tretman ?; Koje namirnice trebam jesti ili izbjegavati ?; Što je odgovarajuća razina fizičke aktivnosti ?; Koliko često moram test kolesterola ?; Koje su alternative za primarni pristup koji ste sugerirajući ?; Imam i druge zdravstvene uvjete. Kako mogu najbolje upravljati njima zajedno ?; Ima li kakvih ograničenja koje trebam slijediti ?; Trebam li vidjeti stručnjaka ?; Ako trebam lijekove, postoji generički alternativa medicini što mi prepisuje ?; Ima li kakvih brošura ili drugi tiskani materijal da mogu ponijeti sa sobom ?; Što web stranice vam preporučujemo da posjetite?

liječenje

Tolerancija lijekova varira od osobe do osobe. Zajedničke nuspojave su bolovi u mišićima, bol u želucu, zatvor, mučnina i proljev. Ako se odlučite uzeti lijekove kolesterola, vaš liječnik može preporučiti funkcionalnih jetrenih testova za praćenje učinka lijekova na vašoj jetri.

Imate li obiteljsku povijest visokog kolesterola, visokog krvnog tlaka ili bolesti srca ili moždanog udara ?; Koje su vaše prehrane i vježbe navike poput ?; Pušite li? Jeste li ili ste bili oko drugih pušača ?; Jeste li imali test kolesterola prije? Ako je tako, kad je bilo zadnje test? Koji su vam kolesterol?

Dijeta i tjelovježba su najbolji početni tretman za djecu u dobi 2 i više godina koji imaju visok kolesterol ili koji su pretili. Djeca u dobi od 10 i stariji mogu biti propisane lijekove za smanjenje kolesterola, kao što su statini, ako imaju iznimno visoku razinu kolesterola.

Malo je prirodni proizvodi su dokazali da smanjuju kolesterol, ali neki bi mogli biti od pomoći. Sa svojim liječnikom je u redu, uzeti u obzir te za snižavanje kolesterola dodataka i proizvoda

Alternativna medicina

Neki crvena riža kvasac proizvodi sadrže monakolinima K, koji je kemijski identičan lovastatin recept droge. FDA je zabranila prodaju tih proizvoda, jer nema načina da se odredi količina ili kvaliteta aktivnog sastojka.

Ako se odlučite da se dodataka snižavanje kolesterola, ne zaboravite na važnost zdravog načina života. Ako vaš liječnik propisuje lijekove za smanjenje kolesterola, uzmi ga kao redatelja. Pobrinite se da Vaš liječnik zna što dodataka koje uzimate, kao dobro.

Odaberite zdravije masti. Zasićenih masti i trans masti podići ukupni kolesterol i LDL kolesterol. Najčešći izvori zasićenih masti u prehrani su crveno meso, mesne prerađevine i mliječni proizvodi koji nisu bez masti. Mononezasićene masti – naći u maslinicima i canola ulja – je zdraviji izbor. Avokado, bademi, pecans i orasi i drugi izvori zdrave masti .; Izbjegavajte trans masti. Trans masti, koje se često nalaze u margarini i komercijalno pečene kolačiće, krekere i snack kolača, osobito su loše za vaše razine kolesterola. Ne samo da trans masti povećavaju ukupni LDL ( “lošeg”) kolesterola, ali oni također sniziti razinu HDL ( “dobrog”) kolesterola. Hrana oglasa “djelomično hidrogenirana ulja” u sastojcima sadrže trans masti .; Ograničite unos kolesterola. Najviše koncentrirani izvori kolesterola su iznutrice, žumanjke i punomasno mlijeko proizvode. Koristite nemasno komadi mesa i obrano mlijeko umjesto. Ograničiti unos jaja na ne više od 7 tjedan .; Odaberite cjelovite žitarice. Različite hranjive tvari nalaze u cjelovitim žitaricama promicanje zdravlja srca. Odaberite cijelog zrna kruh, cijeli pšenice tjestenine, cijelog pšeničnog brašna i smeđa riža. Zobena kaša i mekinje zobi su i drugi dobri odabiri .; Nagomilati na voće i povrće. Voće i povrće bogato je dijetalnim vlaknima, što može pomoći u smanjenju kolesterola. Grickajte sezonskog voća. Eksperimentirajte s povrćem na bazi složenaca, juhama i promiješati fries .; Jesti srce-zdrav ribe. Neke vrste riba – kao što su bakalar, tuna i iverak – imaju manje ukupne masnoće, zasićene masnoće i kolesterol nego učiniti meso i perad. Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu promovirati zdravlje srca .; Piti alkohol samo u umjerenim količinama. Umjerena upotreba alkohola može povećati razinu HDL kolesterola u krvi – ali prednosti nisu dovoljno jaki preporučiti alkohol za svakoga tko ne pije već. Ako se odlučite za piće, učinite to u umjerenim količinama. To ne znači više od jednog pića dnevno za žene i jedan do dva pića dnevno za muškarce.

Priprema za sastanak

Ako mislite da ste svibanj imati visoki kolesterol ili su zabrinuti visok kolesterol zbog jake obiteljske povijesti, napraviti sastanak sa svojim obiteljskim liječnikom kako bi se provjeriti razina kolesterola.

Lifestyle i home lijekova

Zbog imenovanja može biti kratak, i zbog toga je često mnogo toga za pokrivanje, to je dobra ideja da se priprema za svoje imenovanje. Evo neke informacije kako bi vam pomoći da biste dobili spreman za imenovanje, i što možete očekivati ​​od svog liječnika.

Vaše vrijeme sa svojim liječnikom je ograničen, tako priprema popis pitanja će vam pomoći da većinu svog vremena zajedno. Popis pitanja iz svoje najvažnije najmanje važno u vrijeme slučaja ponestane. Za visoki kolesterol, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

Osim pitanja koja ste spremni da zamolite svog liječnika, ne ustručavajte se postavljati pitanja tijekom svog imenovanja u bilo koje vrijeme da se nešto ne razumijete.

prevencija

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja. Budući da je spreman odgovoriti na njih mogu zadržati vremena za ići preko bilo koje točke koju želite potrošiti više vremena. Vaš liječnik može zatražiti

Promjene u načinu života su neophodni za poboljšanje razine kolesterola. Da bi svoje brojeve dolje, izgubiti višak težine, jesti zdravu hranu i povećati fizičku aktivnost. Ako pušite, prestati.

Saznajte više o visokog kolesterola

Više visokog kolesterola

Ono što jedete ima izravan utjecaj na razinu kolesterola.

Prekomjerna težina doprinosi visok kolesterol. Gubitak čak 5 do 10 funti mogu pomoći u smanjenju ukupne razine kolesterola. Započnite uzimanje jedan iskren pogled na svoje prehrambene navike i dnevne rutine. Razmotrite svoje izazove za mršavljenje – i načine da ih prevladaju. Postavite dugoročno održivih ciljeva.

Redovita tjelovježba može pomoći u poboljšanju razine kolesterola. Uz vaš liječnik je u redu, raditi do 30 do 60 minuta vježbanja dnevno. Se žustra dnevnog hoda. Vozite svoj bicikl. Plivanje krugova. Da bi održali svoju motivaciju, držati ga zabavno. Nađi vježbe prijatelj ili se pridružiti vježbe skupinu. I ne morate dobiti sve 30 do 60 minuta u jednoj vježbi. Ako možete stisnuti u tri do šest 10-minutnih intervala vježbanja, i dalje ćete dobiti neke pogodnosti. Ako se ne radi bilo kakve vježbe trenutačno uopće, pokušajte čak 15 minuta vježbanja dnevno nekoliko dana u tjednu. Neki vježba je puno bolje nego bez vježbanja.

Ako pušite, prestanite. Pušenje povećava rizik od srčanih bolesti, jer oštećuje krvne žile i ubrzava nakupljanje plaka unutar arterije.

Isti srce-zdrav promjene u načinu života koje mogu sniziti kolesterol može pomoći spriječiti visok kolesterol u prvom mjestu. Da bi se spriječio visoki kolesterol, možete

1

Jedite dijeta low-sol koja uključuje mnogo voća, povrća i cjelovitih žitarica; Ograničite količinu životinjskih masti i koristiti dobre masti u umjerenim količinama; Izgubiti extra pounds i održavanju zdrave tjelesne težine; Prestati pušiti; Vježba u većini dana u tjednu u trajanju od najmanje 30 minuta; Piti alkohol u umjerenim količinama, ako uopće

)